FOLLOW US: facebook twitter

Προς υλοποίηση το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών ορεινού όγκου Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 15-02-2022 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης δήμου Ολυμπίας-Υπουργείου Περιβάλλοντος

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την έγκριση του σχεδίου σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για την υλοποίηση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και την εξουσιοδότηση στον δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο για την υπογραφή της, αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Έτσι, σύντομα ένα έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού και του εισοδήματος του δασόβιου πληθυσμού της ορεινής Ολυμπίας θα πάρει σάρκα και οστά.
Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η ένταξη για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και η υλοποίηση του συγκεκριμένου δασοτεχνικού έργου, η μελέτη του οποίου όπως είναι γνωστό έχει συνταχθεί από το Δασαρχείο.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση και ανάδειξη μονοπατιών συνολικού μήκους 129.073 μέτρων που χωροθετούνται εντός του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και πιο συγκεκριμένα των ορεινών τμημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος. Η υλοποίηση του έργου θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το Έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
• Εργασίες βελτίωσης βατότητας μονοπατιών (καθαρισμοί, μικρά τεχνικά, ξύλινες κατασκευές κλπ)
• Σήμανση – Πληροφόρηση – Ενημέρωση για την άρτια και ασφαλή περιήγηση των επισκεπτών Τα ορειβατικά – πεζοπορικά μονοπάτια, εξυπηρετούν πρωτίστως τη δασική αναψυχή, προωθούν των ορεινό τουρισμό και οικοτουρισμό, καθώς δημιουργούν κατάλληλη υποδομή για την άσκηση δραστηριοτήτων, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η πρόσβαση περιπατητών σε ιδιαίτερα φυσικά περιβάλλοντα ή αξιοθέατα και γενικότερα ευνοούν την γνωριμία και την επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Η τήρηση στοιχειωδών αρχών και κανόνων στο σχεδιασμό και την κατασκευή των μονοπατιών είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων δημιουργίας ενός μονοπατιού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση των προβλημάτων συντήρησης και διαχείρισης. Επιπλέον, η σωστή σήμανση προσφέρει καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης του επισκέπτη, αίσθημα ασφάλειας και μεγαλύτερη άνεση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη υφιστάμενων μονοπατιών, τα οποία σε μεγάλο εύρος τους χρήζουν καθαρισμών και τεχνικών αναβαθμίσεων, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας. Το έργο μέσα από αυτή τη δράση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέγγιση θέσεων φυσικού κάλλους με παράλληλη ανάδειξη μνημείων και αξιοθέατων σε διαδρομές συνολικού μήκους 129 χιλιομέτρων
περίπου. Για τη βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών, τα οποία θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να διευκολύνουν την ομαλή πεζοπορία απαιτούνται καθαρισμός από πέτρες, εκθαμνώσεις και κλαδέματα καθώς και μικρά τεχνικά έργα (σκαλοπάτια, βαθμίδες προστατευτικό τοιχία, κλπ.)
Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση σήμανσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής και λειτουργίας του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών.
Το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος