FOLLOW US: facebook twitter

Προς παράταση το καθεστώς μίσθωσης στην πρώην λίμνη Αγουλίνιτσας

Ημερομηνία: 26-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Συζητιέται και η διετής διάρκεια, ποια είναι η πρόταση της Περιφέρειας

Θέμα χρόνου θεωρείται η υπογραφή της παράτασης του καθεστώτος μίσθωσης των εκτάσεων στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στρατάκος, προσανατολίζεται στο να υπογράψει εντός Φεβρουαρίου τη σχετική απόφαση και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση επί του νόμου 4061/2012, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο διαχείρισης των εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα, καθώς δίνονται διαρκώς παρατάσεις της 95/75 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σε καλλιεργητές και αγροτοκτηνοτρόφους των ομόρων κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παράταση θα είναι μάλλον μονοετής, ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο της διετούς παράτασης, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο για να ξεκινήσει η διαβούλευση του υπουργείου με τους τοπικούς φορείς για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο νομικό καθεστώς.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος, έχει καταθέσει τις προτάσεις του, με κύριο μέλημα τη διασφάλιση των ντόπιων παραγωγών που καλλιεργούν τις εκτάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως αναφέρει,  η πρότασή του είναι οι εκτάσεις να παραχωρηθούν σε επαγγελματίες αγρότες, η χρονική διάρκεια της εκμίσθωσης να ορίζεται στην πενταετία με δυνατότητα ανανέωσης και οι δικαιούχοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι κατά τη τελευταία πενταετία των όμορων Κοινοτήτων των πρώην λιμνών.

Η συνολική επιφάνεια των γεωτεμαχίων που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ ανέρχεται σε 20.191.898,53 m2. Από αυτά τα 53 τεμάχια είναι κάτω των εκατό στρεμμάτων και καταλαμβάνουν συνολική έκταση 2.073.413,98m2 , ενώ υπάρχουν 93 τεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων τα οποία έχουν συνολική έκταση 16.401.030,36 m2. Από αυτά τα γεωτεμάχια, τμήματά τους, έκτασης περίπου 1.100.000m2 δεν προσφέρονται για καλλιέργεια. Υπάρχουν επίσης 10 τεμάχια ακατάλληλα για καλλιέργεια συνολικής έκτασης 1.717.454,19 m2 για καλλιέργεια. Η πρώην Λίμνη Αγουλινίτσας περιλαμβάνει και γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 6.208.212,78 m2, που έχουν παραχωρηθεί σε φορείς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος