FOLLOW US: facebook twitter

Προς αποχώρηση οι περισσότεροι μετανάστες από το Κατάκολο

Ημερομηνία: 06-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Γιατί ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ μόνο στους διακινητές, οι οποίοι είναι καθαροι
-Γιατί προβληματίζεται το Λιμεναρχείο, έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για το συμβάν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποχώρηση των μεταναστών από το λιμάνι του Κατακόλου, καθώς χθες το απόγευμα διενεργήθηκαν τεστ κορονοϊού από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους δύο συλληφθέντες Ουκρανούς διακινητές, τα οποία βγήκαν αμφότερα αρνητικά. Όπως εξήγησαν αρμόδιες πηγές στην Πρωινή, τα τεστ έγιναν μόνο στους δύο διακινητές διότι οι συγκεκριμένοι θεωρούνται ότι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από χώρα του εξωτερικού, ενώ οι 67 μετανάστες ζούσαν ήδη στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν εκδηλώνει κάποιος από αυτούς ύποπτα συμπτώματα, δεν θα γίνουν τεστ βάσει σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα από τους μετανάστες θα μεταχθούν στο κρατητήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, καθώς στερούνται τα απαραίτητα εγγραφα.

Παράλληλα, συνεχίζεται από το Λιμεναρχείο Κατακόλου η έρευνα της υπόθεσης, για να διαπιστωθεί η διαδρομή που ακολούθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξεις και σύμφωνα με όσα ανέφεραν δύο μετανάστες στην «Πρωινή», μιλώντας αγγλικά, έφυγαν από την Αθήνα με λεωφορείο και αποβιβάστηκαν σε δασική περιοχή κοντά σε παραλία την περασμένη Τρίτη. Από τις εκτιμήσεις του Λιμενικού προκύπτει ότι τα πιθανότερα μέρη από τα οποία επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό, είναι είτε η Κυπαρισσία είτε η περιοχή των Σαβαλίων, με πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.

Ενδιαφέρον και από Μαξίμου

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τις λιμενικές αρχές, είναι η εθνικότητα των μεναταστών, καθώς είναι η πρώτη φορά που ήταν ανάμεσά τους αρκετοί Τούρκοι υπήκοοι και Κούρδοι της Τουρκίας, μαζί με Αφγανούς, Ιρανούς και Κούρδους του Ιράκ, που είναι οι συνήθεις εθνικότητες σε τέτοιες περιπτώσεις.  «Εξελίσσεται σε πειρατικό λιμάνι το Κατάκολο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συμβάν ζήτησαν ενημέρωση δύο υπουργεία και το πρωθυπουργικό γραφείο!

Μιλώντας στην Πρωινή από το παράθυρο του κτιρίου «Αέναον», ένας από μετανάστες μας είπε ότι στην Τουρκία εργαζόταν ως δάσκαλος και επειδή συμπαθούσε πολιτικά τον Γκιουλέν, απειλούνταν με έξι χρόνια φυλάκιση και για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να φύγει.

Από την πλευρά του δήμου Πύργου, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής την Κική Διονυσοπούλου, ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μετανάστες για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Οι συλληφθέντες Ουκρανοί έλαβαν χθες το απόγευμα προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος