FOLLOW US: facebook twitter

Προς απομάκρυνση οι «μπάλες» από τα Κονιδέικα

Ημερομηνία: 17-11-2022 | Συντάκτης:

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για έναν μήνα ο δήμος Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ξεκινά άμεσα η απομάκρυνση των δεματοποιημένων απορριμμάτων από τα Κονιδέικα, καθώς η ΔΕ Αμαλιάδας του δήμου Ήλιδας κηρύχθηκε σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για έναν μήνα, έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμαλιάδας τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, διατυπώνεται η επικινδυνότητα του χώρου αποθήκευσης δεματοποιημένων απορριμμάτων και κρίνονται αναγκαίες οι ενέργειες απομάκρυνσης των εύφλεκτων υλικών λόγω γειτνίασης του συγκεκριμένου χώρου περιμετρικά με δάση και δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή να είναι πολύ υψηλός.
Η Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή των Κονιδεΐκων εκδόθηκε προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσες ενέργειες απομάκρυνσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων από τον υπαίθριο χώρο μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.


Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, μετά την έγκριση το αιτήματος ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης των δεμάτων και η μεταφορά τους στην Τριανταφυλλιά για διαλογή και επεξεργασία.
«Στην περιοχή Κονιδεΐκων, πάνω στον δρόμο που οδηγεί προς την Τριανταφυλλιά, είναι σωρευμένοι μερικοί τόνοι από δέματα. Έχει γίνει έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από καιρό, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα, ότι αυτά πρέπει να απομακρυνθούν. Μετά από αυτά τα αιτήματα και τις προτροπές της Πυροσβεστικής και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, μπήκαμε στην Έκτακτη Επιχορήγηση προκειμένου να λειτουργήσουμε για την αποκατάσταση του χώρου εκεί. Αυτά θα πάνε για διαλογή στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα επέφερε ολέθρια αποτελέσματα και τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και μόλυνση της ατμόσφαιρας, όχι μόνο στην πόλη της Αμαλιάδας, αλλά και στις γύρω περιοχές. Παράλληλα, επισήμανε ότι η πιθανή παράσυρση των απορριμμάτων εξαιτίας των επικείμενων βροχών του φθινόπωρου και του χειμώνα μπορεί να επιφέρει τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς στην περιοχή λόγω του ανάγλυφου του εδάφους υπάρχουν πολλά ρέματα και ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων λόγω της παράσυρσης των απορριμμάτων στα ρέματα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης ροής τους.
Η μεταφορά θα γίνει με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων Περιστρεφόμενου Εκσκαφέα, Φορτωτή και Φορτηγών και το συνολικό κόστος του έργου είναι 200.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος