FOLLOW US: facebook twitter

Προς αναβολή στην επανέναρξη πλειστηριασμών;

Ημερομηνία: 02-09-2020 | Συντάκτης:

Προς μετάθεση… βαίνει η επανέναρξη των πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί για σημερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες  εξετάζονταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμένετο να εκδοθεί για το άνοιγμα των δικαστηρίων και των εργασιών/πράξεων που θα εκτελούνται, να μην περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν ώστε να αποτραπεί ένας νέος πολιτικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και ενώ μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από τις χαμηλές επιδόσεις του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη εβδομάδα του μήνα έχουν προγραμματιστεί 625 πλειστηριασμοί και 9.500 μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι εξ αναβολής από το προηγούμενο έτος λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς, το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη προχωράει κανονικά.

Το Οκτώβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα επικαιροποίησης των στοιχείων για τους δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί. Στην πραγματικότητα, οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη θα επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η όποια προετοιμάζεται και με βάση τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και η τελευταία φορά που είχε γίνει ήταν στα τέλη του 2015.

Μέσω της πλατφόρμας ο δανειολήπτης που έχει πάρει δικάσιμο ακόμα και στο μακρινό 2030 θα αιτείται τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θέτει ο νόμος, διαφορετικά το επικαιροποιημένο αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη θα αποσύρεται. Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων που έχουν υιοθετήσει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ας σημειωθεί πως η νέα διαδικασία εκτιμάται πως από τους 90.000 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα μαζί με τους εγγυητές, μπορεί και οι μισοί να βρεθούν εκτός της προστασίας του θεσμικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με τις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τη νέα χρονιά ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και την πρώτη κατοικία.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος