FOLLOW US: facebook twitter

Πρόοδος ή απειλή η τεχνητή νοημοσύνη;

Ημερομηνία: 28-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μπορεί να υπάρξουν σήμερα άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από την επέλαση της σύγχρονης τεχνολογίας και να αρχίσουν να προσπαθούν να καταστρέψουν τα drones, τα ρομπότ, τους υπερυπολογιστές και όλα τα εργαλεία και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Λουδίτες τον δέκατο ένατο αιώνα κατέστρεφαν τις μηχανές των εργοστασίων για να μην απολυθούν;

Η απάντηση δεν είναι θετική, καθώς η σύγχρονη τεχνολογία είναι πλέον στα χέρια μεγάλων υπερεθνικών δυνάμεων-κολοσσών. Ομως, «το μέλλον θα δείξει αν οι σύγχρονες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλουν περισσότερο στην ειρηνική και προοδευτική πορεία του κόσμου ή θα απειλήσουν έτι περαιτέρω τις εύθραυστες σημερινές ισορροπίες», επισημαίνει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παν. Ρουμελιώτης στο ενδέκατο βιβλίο του με τίτλο «Ρήξη, ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης».

Δυο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρεται, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέες τεχνολογίες απειλούν το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ ο ΟΟΣΑ (2019) προβλέπει ότι μόνο το 31,6% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί στις 35 χώρες-μέλη του από τις τεχνολογικές καινοτομίες και την ψηφιοποίηση. Το ερώτημα είναι, κατά τον καθηγητή, αν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα συνδυαστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας και με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πολλούς, που θα βρουν χρόνο για ενασχόληση με τον πολιτισμό και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Διαφορετικά, τονίζει, οι σημερινές εισοδηματικές, μορφωτικές και κοινωνικές γενικότερα ανισότητες στον κόσμο και μέσα από διάφορες χώρες θα οξυνθούν με την περιθωριοποίηση της μη εξειδικευμένης εργασίας και τον πλουτισμό μιας μικρής ομάδας ατόμων που θα ελέγχει τις τεχνολογικές καινοτομίες.

Στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνεται, π.χ., το μελλοντικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε δοκιμαστικά από την Tesla και την Google, χωρίς οδηγούς και με αλγόριθμο, στους δρόμους της Καλιφόρνιας με χαοτική κίνηση. Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν επίσης τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, την εξ αποστάσεως χειρουργική, την εξοικονόμηση κατανάλωσης υδάτινων πόρων, ενέργειας κ.λπ. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D) επιτρέπουν ήδη την κατασκευή ανθρώπινων οργάνων, όπλων, μηχανών, μεταλλικών, πλαστικών και κεραμικών αντικειμένων, ακόμη και ανθρώπινου δέρματος. Αναφέρεται ότι οι επενδύσεις για ανάπτυξη υπολογιστών θα φτάσουν τα 4.000-11.000 δισ. δολάρια το 2025 (μέχρι το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ), ενώ η αγορά των εκτυπωτών 3D από 3 δισ. το 2013 θα φτάσει τα 15 δισ. το 2025.

Από την άλλη, η ψηφιακή επανάσταση απειλεί τα προσωπικά δεδομένα και την ποιότητα της πληροφορίας (ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες) και διευκολύνει την εγκληματικότητα, τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία, την προπαγάνδα και την κατασκοπία. Εν τέλει απειλεί και την ειρήνη στον κόσμο.

Το 2017 ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «αυτός που θα καταστεί ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος