FOLLOW US: facebook twitter

Προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Ημερομηνία: 06-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Ολοκληρώθηκε το δωρεάν πρόγραμμα από το Δήμο Πύργου και το ΕΔΔΥΠΠΥ- ΚΕΠ Υγείας

Δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα για δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής, που υλοποίησε ο Δήμος Πύργου  στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας από τις  25/11/2022 έως και τις  2/12 /2022.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή σε συνεργασία με την εθελοντική συμβολή των ιατρών: Μαρία Αγαλιανού,  Γιοβάννα Παϊανίδη και τον Δήμαρχο Πύργου-καρδιολόγο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο.

Εξετάστηκαν συνολικά εξήντα πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα  τρεις  από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Δήμαρχος  Πύργου  δήλωσε: «Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αιφνίδιου θανάτου σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Η δράση εντάσσεται στη λογική της κοινωνικής ιατρικής και του εθελοντισμού που πρέπει να δείχνει κάθε γιατρός.  Ειδικά τέτοιες εποχές που διανύουμε, επειδή το μέγιστο αγαθό παραμένει η υγεία, οι γιατροί θα πρέπει να επιδείξουν μια αλληλέγγυα στάση δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της επιστήμης. Η ιατρική έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, κι αυτό κάνουμε εμείς ως Δήμος».

Η σημασία των ΚΕΠ Υγείας στην υπηρεσία του πολίτη

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος