FOLLOW US: facebook twitter

Πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο Ειδικό Σχολείο και το 6ο Δημοτικό Πύργου

Ημερομηνία: 24-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των μικρών μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο σχολικό όσο και στο οικιακό περιβάλλον, ήταν ο σκοπός του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων – αγωγής υγείας, με το οποίο ασχολήθηκαν την φετινή δύσκολη σχολική χρονιά, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

Οι στόχοι περιλάμβαναν την απόκτηση γνώσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων στην καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας, την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τον τρόπο παροχής/κλήσης εξειδικευμένης βοήθειας σε συγκεκριμένες επείγουσες καταστάσεις και τη βελτίωση της ικανότητας για επικοινωνία – συνεργασία και τη σωστή λήψη αποφάσεων την επείγουσα στιγμή.

Το σχολικό πρόγραμμα του 6ου Δημοτικού προσπάθησε μέσα από μία σειρά δράσεων να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων. Αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν η συγγραφή ενός οδηγού πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, η κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού «Το φιδάκι της Πρόληψης» και τέλος η δημιουργία ενός σύντομου ενημερωτικού βίντεο για την ασφάλεια στο σχολείο.

Το σχολικό πρόγραμμα του Ειδικού Δημοτικού Πύργου περιλάμβανε εκπαίδευση των μαθητών μέσω κοινωνικών ιστοριών, καθώς και ασκήσεις σεισμού και πυρκαγιάς. Για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων και παροχής πρώτων βοηθειών παρουσιάστηκε σεμινάριο που ήταν πιστοποιημένο από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.

Οι δραστηριότητες είχαν θετική επίδραση στους μαθητές και συνέβαλαν στην ευκολότερη κατανόηση των κινδύνων που υπάρχουν εντός του σχολικού πλαισίου με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων. Κρίνεται αναγκαία η επανάληψή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και η εφαρμογή τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα εκτός σχολείου με σκοπό τη γενίκευση. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ύπαρξη νοσηλευτών στα σχολεία τους, καθώς υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τόσο την ασφάλεια των μικρών μαθητών όσο και των ιδίων και φροντίζουν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων.

 

Υπεύθυνος προγράμματος για το Ειδικό Δ.Σ. Πύργου ήταν ο κ. Θεόδωρος Βασιλικόπουλος, Σχολικός Νοσηλευτής ΠΕ25 σε συνεργασία με την κ. Αγγελική Κουσάβελου, Εκπαιδευτικό ΠΕ70.EAE και τον κ. Κωνσταντίνο Βάσση, Φυσικοθεραπευτή ΠΕ28 και για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, η κ. Αγγελική Βάλαρη, Σχολική Νοσηλεύτρια ΠΕ25 σε συνεργασία με την Υποδιευθύντρια και Εκπαιδευτικό ΠΕ06, κ. Κατερίνα Τουμπέκη, τον Εκπαιδευτικό ΠΕ70.ΕΑΕ, κ. Κωνσταντίνο Χριστόπουλο και την Εκπαιδευτικό ΠΕ70, κ. Φωτεινή Τσαρέ.

Η υλοποίηση και παρουσίαση του προγράμματος έγινε κατόπιν συνεννόησης με τη Διευθύντρια του Ειδικού Δ.Σ. Πύργου, κ. Βασιλική Καλαντζή ΠΕ70.ΕΑΕ και τη ςΔιευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, κ. Ελένη Κουνέλη ΠΕ70, σε συνεργασία με την υπεύθυνη προγραμμάτων αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ευγενία Ηλιοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος