FOLLOW US: facebook twitter

«Προλαβαίνουμε τη ΒΙΑ… νωρίς από τα Νηπιαγωγεία»

Ημερομηνία: 19-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

nipia-via4

Με επιτυχία η εκδήλωση για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

  • Διοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής και Ομάδα Δράσεων οχτώ Νηπιαγωγείων της Ηλείας

Της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Μια ενδιαφέρουσα και συνάμα συγκινητική εκδήλωση, για τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό, διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Μαρία Παπαστόικου και η Ομάδα Δράσεων οχτώ Νηπιαγωγείων από τους Δήμους Πύργου και Ήλιδας, την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου.

nipia-viaΣτόχος τους, η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα σχολεία, από την πιο χαμηλή βαθμίδα της εκπαίδευσης που είναι το Νηπιαγωγείο.

Στην πραγματικά όμορφη εκδήλωση, έγινε ενημέρωση για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού ενώ έγινε και παρουσίαση των εργασιών, με προβολή βίντεο, που είχαν προετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και οι μικροί μαθητές του 5ου, 7ου, 8ου και 10ου Νηπιαγωγείου Πύργου, του 3ου και 7ου Νηπιαγωγείου Αμαλιάδας και των Νηπιαγωγείων Αλφειούσας και Επιταλίου, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παραβρισκόμενους.

nipia-via2Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαστόικου, μίλησε για την σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι η κατεξοχήν λύση για το φαινόμενο αυτό. «Η σχολική βία εκδηλώνεται με έναν άτυπο τρόπο στα νηπιαγωγεία, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ακριβώς σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός γιατί δεν έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού. Όμως έχουμε βία στα νηπιαγωγεία, έχουμε καμιά φορά και ενδείξεις παιδιών που ασκούν βία σε παιδιά που είναι πιο ανίσχυρα, πιο ευάλωτα και επιμένουν σε αυτό και η απρόκλητη βία είναι ένα χαρακτηριστικό του εκφοβισμού. Παρόλα αυτά δε μπορούμε να μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό στα Νηπιαγωγεία.

nipia-via3Όμως επειδή η βία  υπάρχει, επειδή η εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα η κοινωνία έχει θορυβηθεί από το φαινόμενο, οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε έτσι όπως πρέπει. Συστημικά. Γιατί αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα που σημαίνει ότι πάρα πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του, άρα συστημική πρέπει να είναι και αντιμετώπιση του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει στην αντιμετώπιση του να εμπλακούν όλα τα επίπεδα και όλοι όσοι συντελούν στην ανάπτυξη του, ξεκινώντας από την οικογένεια, το σχολείο αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού».

Επιπλέον, επισήμανε ότι πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο που έβαλαν ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και οι γονείς, γιατί «υπάρχει και ένας σχετικά ηθικός πανικός» με το θέμα, διευκρίνισαν τι είναι και τι δεν είναι σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός.

Ακολούθησε εισήγηση από την Ψυχολόγο κ. Διονυσία Αγγελοπούλου η οποία έβαλε τις παραμέτρους από την μεριά της ψυχολογίας ενώ έδωσε συμβουλές και διευκρινήσεις που άπτονται του ψυχολογικού επιπέδου.

nipia-via6

Η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά που έγινε στα Νηπιαγωγεία στο πλαίσιο της πρόληψης, με απολαυστικά και συγκινητικά αποτελέσματα.

nipia-via5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος