FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (20/01/2022)

Ημερομηνία: 20-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές


*Οι συνεργάτες της υπουργού χθες ήταν ελαφρώς… αγχωμένοι με τα ΜΜΕ, η ίδια όμως ήταν άνετη και απάντησε με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς μισόλογα, ενώ τα είπε και με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς κατά την αποχώρησή της.
*Εκεί που φάνηκε ότι δεν είχε ενημέρωση, ήταν στο θέμα της μονάδα αποκατάστασης στην Κρέστενα, αλλά με ειλικρίνεια το παραδέχθηκε. Μάλλον οι προκάτοχοί της το είχαν «παγώσει» το θέμα.
*Από αυτά που κατάλαβα χθες, δύσκολα θα οριστεί αναπληρωτής Διοικητής στη ΝΜ Κρεστένων το προσεχές χρονικό διάστημα. Δεν βλέπω να είναι κάτι τέτοιο στα σχέδια του υπουργείου.
*Με κομματικά στελέχη, πάντως, συζήτησε η Ασημίνα Γκάγκα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να βοηθήσουν στο εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη.
*Μαθαίνω πως ο Κατσιφάρας δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει έτσι εύκολα το θέμα της Περιφέρειας, παρότι δεν έχει πια ισχυρά στηρίγματα.

 

Πολιτικολογίες


*Σας είχα προϊδεάσει εδώ και μήνες για την πιθανή στροφή του Τσίπρα ως προς το μοντέλο εκλογής αρχηγού από τη βάση, αλλά ομολογώ δεν περίμενα πως θα το θέσει τόσο σύντομα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Σε μια πρώτη ανάλυση, φαίνεται πως επηρεάστηκε από τη μαζικότητα των διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ και την εκλογή Ανδρουλάκη. Δεδομένου ότι και ο Μητσοτάκης έχει εκλεγεί από τη βάση, θέλει και ο ίδιος μελλοντικά μια ανανεωμένη εντολή παραμονής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
*Σε μια δεύτερη ανάλυση, φαίνεται πως θέλει να νιώθει λιγότερο εξαρτημένος από τους κομματικούς μηχανισμούς και να αποκτήσει εκ νέου έρεισμα σε ευρύτερο εκλογικό σώμα. Όλες αυτές οι τριβές μάλλον τον έχουν εκνευρίσει, οπότε επιδιώκει μια αλλαγή έπειτα από 14 χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας και το «μπαλάκι» σε όποιον τον αμφισβητήσε μετά από μια δεύτερη πιθανή εκλογική ήττα.
*Νέα δημοσκόπηση από την ProRata χθες, η οποία δίνει προβάδισμα 7% στη ΝΔ (32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 12%. Αξιοσημείωτο εύρημα το 2% στο ΜΕΡΑ25, κάτι που μάλλον μαρτυρά μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω να βγαίνει στα κάγκελα αύριο ο Βαρουφάκης και να καταγγέλλει τη δημοσκόπηση ως φιλοτσιπρική!
*Mετά τα τερτίπια του Κύρτσου, αρχίζει να συζητιέται ξανά το σενάριο της επαναφοράς της λίστας στις Ευρωεκλογές. Ένα άλλο σενάριο πάντως είναι η εκλογή με σταυρό, αλλά ανά περιφέρεια, δηλαδή όχι ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικοί υποψήφιοι π.χ. στη Δυτική Ελλάφα και διαφορετικοί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
*Να θυμίσω στους φίλους δεξιούς ότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε το 1988 στην αγορά 40 γαλλικών αεροσκαφών Mirage 2000 και 40 αμερικανών f16, που θωράκισαν τη χώρα για δεκαετίες, η ΝΔ τη χαρακτήρισε «σκάνδαλο» και έστησε εξεταστικές επιτροπές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος