FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (19/01/2023)

Ημερομηνία: 19-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές

*Μεταγραφή από την παράταξη Καράμπελα «ψήνει» ο Αντωνακόπουλος ενόψει εκλογών. Έχει ήδη διαφανεί σε κάποιες ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο ποιος είναι.

*«Μάχη» γίνεται για το ποιος θα εντάξει στον συνδυασμό του παλιό δημοτικό σύμβουλο Πύργου (εξ Ιάρδανου), που είχε πολιτευτεί το 2014 με τον Καράμπελα, ο οποίος θέλει να κατέβει αυτή τη φορά για πρόεδρος τοπικής κοινότητας. Λίγο πιο κοντά η παράταξη του δημάρχου, αλλά ακόμα δεν έχει «κλειδώσει».

*Δεν αρκεί η φθορά του αντιπάλου, αλλά χρειάζονται και ρεαλιστικές προτάσεις, έγραψε χθες στο fb ο Γιώργος Καραστέργιος, τονίζοντας ότι το βασικό προεκλογικό εργαλείο ενός πολιτικού κόμματος ή μιας δημοτικής παράταξης είναι το συνεκτικό αφήγημα που έχει επιλέξει να προβάλει.

*Ομολογώ ότι εξεπλάγην που είδα προχθές τον Καρβέλη στην Ηλεία, τον οποίο (εδώ θα διαφωνήσω με τον Γιώργο Καραστέργιο) δεν έχω καταλάβει γιατί τον τιμήσαμε. Περίμενα ότι θα έχει μεταβεί στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά, διότι πρόπερσι είχε πάει στο νοσοκομείο του Ναυπλίου να τον υποδεχθεί.

*Συζήτηση σε καλό κλίμα για αρκετά λεπτά είχαν χθες στην Αμαλιάδα ο Νίκος Καλάκος και ο εορτάζων Θανάσης Φουντάς. Ο πρώτος ευχήθηκε στον δεύτερο και στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική επικαιρότητα και τα τεκταινόμενα στην Ηλεία.

*Το διπλανό «πηγαδάκι» συνέθεσαν η Νίκη Κοκκαλιάρη, ο Χρήστος Φωτόπουλος και ο Λευτέρης Βαρουξής με την Αριστέα Παπαδοπούλου, με διάλογο σε κλίμα εορταστικό.

*Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη Κατσιφάρα. Ο Μπαλαμπάνης πάει για δήμαρχος Μεσολογγίου, ο Δριβίλας για δήμαρχος Ερυμάνθου, Μητρόπουλος για δήμαρχος Ζαχάρως, Κουσκουρή επιστρέφει στην Κρέστενα, Μπράμος ανεξάρτητος. Τζάμπα τον αγώνα που έκανε ο Λύτρας.


Πολιτικολογίες

*Όποια τροπολογία και να περάσει, το δεδομένο είναι πως κόμμα Κασιδιάρη δεν θα υπάρχει στις εκλογές λογικά. Επειδή ξεπέταγμα άλλου σχηματσιμού για το 3% δεν υπάρχει, επιστρέφουμε στο αρχικό σενάριο πεντακομματικής ή εξακομματικής Βουλής.

* Η είσοδος του Βελόπουλου και στη νέα Βουλή δεν αμφισβητείται, οπότε το ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΜΕΡΑ25, που δημοσκοπικά είναι γύρω στο 3%. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι και να μπει στην πρώτη κάλπη, δύσκολα θα μπει και στη δεύτερη.

*Αν συμβεί αυτό, τότε το όριο αυτοδυναμίας είναι κάπου στο 37% και κάτι με πέντε κόμματα, τον οποίο ο Βορίδης θεωρεί εφικτό καθώς προβλέπει 35% στις πρώτες εκλογές. Στο Μαξίμου πάντως έχουν βάλει το ελάχιστο όριο στο 33%, για να πιάσουν αυτοδυναμία.

*Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το ψυχολογικό όριο του 30%, κάτω από το οποίο ο Τσίπρας θεωρεί πως δεν πρέπει το κόμμα να πέσει ώστε να είναι έτοιμο για τη δεύτερη κάλπη. Οι συνεργάτες του εκτιμούν πως αν η πρώτη κάλπη βγάλει ήττα του 2%, η ανατροπή στη δεύτερη είναι εφικτή, διότι θα πιεστούν οι ψηφοφόροι του ΜΕΡΑ25 και οι μισοί του ΠΑΣΟΚ.

*Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί εφικτό τον στόχο του 12-13% και έχει αποφασίσει να παίξει τα… ρέστα του για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη. Με ποια κόμματα ποιον πρωθυπουργό, δεν ξέρω, δεν έχω τέτοια απάντηση. Στόχος του Ανδρουλάκη είναι φέρει σε δύσκολη θέση και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.

*Αν πάντως δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μην μπει σε συγκυβέρνηση μετά τη δεύτερη κάλπη, διότι ο πρώτος θα έχει μπόνους και είναι κοντά στις 150 έδρες. Έχουνε να δούμε «σκληρές» παρτίδες στις διερευνητικές εντολές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος