FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (18/05/2022)

Ημερομηνία: 18-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές

*Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θάνος Μωραΐτης βγήκε πρώτους σε σταυρούς ανάμεσα στα υποψήφια μέλη για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Από ό,τι πληροφορήθηκα, στην Ηλεία έλαβε τριψήφιο αριθμό ψήφων.
*Αυτό σημαίνει πως προετοιμάζεται το έδαφος για την υποψηφιότητά του στην περιφερειακή κάλπη της Δυτικής Ελλάδας για το 2023. Το ότι τον συνεχάρη δημοσίως ο Απόστολος Κατσιφάρας στο Fb μαζί με τον περ/κό σύμβουλο Δημ. Δριβίλα, δείχνει ότι το 2023 δεν αποκλείεται να έχουμε πάλι μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως το 2019.
*Κύκλοι της Περιφέρειας, πάντως, θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Μωραΐτη είναι βολική για τον Φαρμάκη, διότι θα έχει απέναντι το αντι-συριζα ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε και το 2019. Η ουσία είναι ότι οι εξελίξεις αφήνουν πίσω τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια.
*Τρεις Ηλείοι έχουν «κλειδώσει» την εκλογή τους στη νέα ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Διονύσης Καλαματιανός, η Βίκυ Βασιλοπούλου και η Αννίτα Λάκκα. Μάχη δίνει κι ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, αλλά το 50-50 στην ποσόστωση και το υψηλό μέτρο (κοντά στις 600 ψήφους) δυσκολεύουν την εκλογή του.
*Για να ξέρετε, ο Τάκης Αντωνακόπουλος δεν συνάντησε μόνο τον Πλακιωτάκη στην Αθήνα. Από ό,τι έμαθα, τα είπε και με τον Ηλείο αναπλ. δ/νοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Θανάση Κοτταρά.


Πολιτικολογίες

*Αντικειμενικά ήταν καλός ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Έδειξε ότι νιώθει οικεία στο διεθνές περιβάλλον και ειδικά στο αμερικανικό (και λόγω σπουδών), για αυτό και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές. Σημασία έχει βέβαια να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική, διότι ο Ερντογάν είναι αποδεδειγμένα ικανός παίκτης.
*Μου έλεγε χθες ένα «γαλάζιο» στέλεχος της ΝΔ ότι ο Μητσοτάκης έχει περισσότερο δίκιο από τον Σαμαρά ως προς τη στρατηγική. Μπορεί να μην υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά, αλλά δεν υπάρχει κυβερνητική και πλειοψηφική κεντροδεξιά χωρίς Κέντρο. Εξ ου και η αναφορά του Κυριάκου στο 18% του 2012 που έγινε 40%.
*Χαμός έγινε χθες με τη φωτογραφία στην οποία εικονίζονταν να συντρώνε ο ΓΑΠ με τον Βενιζέλο. Αν συζήτησαν και τι συζήτησαν δεν έμαθα, αλλά το κλίμα ήταν καλό. Αν ξαναβρεθούν στα ίδια κοινοβουλευτικά έδρανα, θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συνύπαρξή τους.
*Σήμερα ή αύριο επίκειται η συνάντηση του Ανδρουλάκη με τον Βενιζέλο και μένει να δούμε να θα απαντηθεί το ένα και μοναδικό ερώτημα: θα έχει «Μπένι» η επόμενη Βουλή; Για να τον έχει όμως, υπάρχει μόνο μία θέση, αυτή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά δεν ξέρω αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένος να τη δώσει.
*Για τον Γιώργο Παπανδρέου έχει «κλειδώσει» η παρουσία του εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας και στόχος είναι να βγει και δεύτερη έδρα. Αναλυτής δημοσκοπήσεων, πάντως, που είπε ότι δύσκολα θα βγάλει 2η έδρα το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κάλπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος