FOLLOW US: facebook twitter

Πρωιμότητα φέτος για τη φράουλα λόγω καλοκαιρίας

Ημερομηνία: 09-01-2023 | Συντάκτης:

Δραματική η έλλειψη σε εργατικά χέρια αλλά και η αυξηση του κόστους παραγωγής κατά 30% 

Σε έναν με δυο μήνες από σήμερα, ίσως και λίγο νωρίτερα, λόγω πρωίμισης της παραγωγής από τις ζέστες, θα… δείξει πώς θα εξελιχθεί η σεζόν για τους παραγωγούς φράουλας. Μέχρι ώρας βέβαια που τα κιλά που κόβονται δεν είναι δα και πολλά, οι τιμές είναι ψηλά, οι εξαγωγές πάνε πολύ καλά και μένει εισόδημα στους φραουλοπαραγωγούς τΗλείας και Αχαίας.

Εν τω μεταξύ προχωρούν, με ικανοποιητικό ρυθμό οι κοπές και οι φορτώσεις της θερμοκηπιακής φράουλας, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χαράλαμπος Κυριαζής, παραγωγός και εξαγωγέας με συσκευαστήριο  στο Βουπράσιο που επισημαίνει το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει με τους εργάτες γης . Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήδη οι ελαιοπαραγωγοί και σε λίγο καιρό θα το «λουστούν» και οι παραγωγοί φράουλας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

« Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 90% της συγκομιζόμενης σήμερα φράουλας προορίζεται για εξαγωγή. Φέτος η φράουλα είναι πρώιμη λόγω του ζεστού καιρού, μας λέει ο κ. Κυριαζής, σημειώνοντας ότι «οι τιμές μέχρι το τέλος του 2022 ήταν στα 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ενώ τώρα είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό, αλλά αυτό, όπως προσθέτει, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο λόγω του ότι βγαίνουν περισσότερες ποσότητες με το νέο έτος.» Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι φυσιολογικό είναι η αύξηση στο κόστος παραγωγής κατά 30% σε ένα χρόνο, αλλά και η δραματική έλλειψη εργατών.

 Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή η διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές έχει μείνει επί της ουσίας στα χαρτιά και δεν έχει φέρει αποτέλεσμα καθώς υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία εκεί και εδώ με αποτέλεσμα να μην έρχονται εργάτες, ενώ φαίνεται πως προχωρά λίγο καλύτερα η συμφωνία με την Αίγυπτο και έχουν αρχίσει και έρχονται εργάτες. Το μεροκάματο είναι στα 30 ευρώ καθαρά και οι εργάτες πληρώνονται με εργόσημο. Τα προηγούμενα χρόνια στην Πελοπόννησο απασχολούνταν κυρίως Πακιστανοί στο μάζεμα της φράουλας. Όσον αφορά τέλος στις ποικιλίες, αυτές που παίζουν τώρα είναι η Victory και η Fortuna. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κυριαζή, οι εκτάσεις φέτος είναι σταθερές, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος