FOLLOW US: facebook twitter

Προγραμματική σύμβαση για την πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 13-05-2022 | Συντάκτης:

Μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου Πατρών και ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου

  • Στον σχεδιασμό εντάσσεται και η θωράκιση των καταρρακτών της Νεμούτας

Τριμερή προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου θα υπογράψει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021 που έπληξαν την Ηλεία.

Στόχος είναι η λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων και η υποβολή τεχνικών εκθέσεων και σχεδίων με προτάσεις μέτρων αντιμετώπισης έναντι γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, καθώς και ο σχεδιασμός έργων συγκράτησης φερτών υλικών και προστασίας υφιστάμενων υδρονομικών έργων στις υπολεκάνες της λεκάνης απορροής του ποταμού Αλφειού (αρμοδιότητας Δασαρχείου Πύργου).

Το εγχείρημα επικεντρώνεται στις υπολεκάνες των υδατορευμάτων Κλαδέου, Κολιρίου, Πελοπίου, Πλατάνου, Λάλα (ανατολικά του οικισμού), Βιλίων & ανατολικά της Νεμούτας. Σε ό,τι αφορά τη Νεμούτα, θα υποβληθούν προτάσεις χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από βραχοπτώσεις των πρανών και στην περιοχή των καταρρακτών της Νεμούτας, καθώς και επισφαλή για καταπτώσεις βράχων πρανή που θα υποδειχθούν από το Δασαρχείο Πύργου. Επίσης κατά τη διάρκεια υλοποίησης της παρούσας σύμβασης θα δίνονται συμβουλευτικές υπηρεσίες από την ομάδα έργου, για προβλήματα αντίστοιχου χαρακτήρα με το έργο της παρούσας, που ενδεχομένως να εμφανισθούν κατά την πορεία εκτέλεσης της σύμβασης.

Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φιλοδοξεί να υλοποιήσει εγκαίρως τα αναγκαία γεωτεχνικά έργα και έργα ορεινής υδρονομίας για την προστασία των πυρόπληκτων ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης της παρούσας σύμβασης είναι δώδεκα μήνες από την υπογραφή της και την ανάρτησή της. Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 124.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται, σύμφωνα με την Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών σε βάρος των πιστώσεων του έργου Επιχορήγηση των ΟΤΑ για την «Πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών των πυρκαγιών έτους 2021».

Για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, έργο της οποίας είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων και η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος