FOLLOW US: facebook twitter

Πρόγραμμα Post-Covid θεραπείας στο ΚΕΦΙΑΠ

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

-Έπειτα από πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας

-Τι δήλωσαν ο διοικητής Χρ. Χριστόπουλος και η προϊστ. Του ΚΕΦΙΑΠ, Ζωή Χατζή


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πρόγραμμα αποκατάστασης για ασθενείς μακράς νοσηλείας λόγω κορονοϊού ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, σε συνεργασία με το ΚΕΦΙΑΠ, προκειμένου να βοηθήσει όσους λόγω του post Covid συνδρόμου παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως μυϊκές ατροφίες, προβλήματα κατάποσης και ομιλίας, κ.ά.

Όπως ανέφερε χθες ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρήστος Χριστόπουλος, το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στη διαπίστωση ότι παρόλο που η έξοδος του ασθενή με COVID-19 από το νοσοκομείο λαμβάνεται με βάση τα κλινικά κριτήρια, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να ανακτήσει ο ασθενής την ποιότητα ζωής που είχε πριν από την COVID λοίμωξη.

«Είναι μια προσπάθεια της Δημόσιας Υγείας να σταθεί αρωγός εν μέσω πανδημίας στα προβλήματα της Postcovid εποχής. Είναι μια δικιά μας πρωτοβουλία, που βρήκε ευμενή ώτα στην 6η ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με την αρωγής τους. Θεωρούμε πως όταν το μάθει ο ηλειακός λαός, εμείς είμαστε να δω κάνει τις εγγραφές και να βοηθήσουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα του Γ.Ν. Ηλείας θα βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών και είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει το μυοσκελετικό και αναπνευστικό σύστημα να επιστρέψει στο προ-λοίμωξης επίπεδο λειτουργικότητας καθώς και σε πιθανά άλλα λειτουργικά ελλείμματα του ασθενή.

Η προϊσταμένη του ΚΕΦΙΑΠ, Ζωή Χατζή, ανέφερε πως το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με μακρά νοσηλεία για τον ιό SARS-CoV-2, ώστε η αποκατάσταση να γίνει συντηρητικά, με τον κατάλληλο ρυθμό, με ρυθμισμένη δραστηριότητα και παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, και ο ασθενής να είναι δραστήριος χωρίς παροξύνσεις των συμπτωμάτων του.

«Έχουμε εμπειρικά δεδομένα που δείχνουν πως ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με λοίμωξη covid, έχουν ανάγκη στην πορεία για αποκατάσταση. Φαίνεται ότι υπάρχει έλλειμμα στη λειτουργικότητα την κινητική αλλά και σε άλλα επίπεδα, όπως το αναπνευστικό, οπότε θα δώσουμε έμφαση σε αυτά τα κομμάτια της λειτουργικότητας. Ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος, αγορασμένος τον τελευταίο χρόνο με επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας. Είμαστε το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα στη Δυτική Ελλάδα με θερμαινόμενη πισίνα και βυθιζόμενο ανελκυστήρα» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Χατζή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος