FOLLOW US: facebook twitter

Προέδροι Ιατρικών Συλλόγων απ’ όλη τη χώρα πλην του Πύργου συζήτησαν για την Υγεία

Ημερομηνία: 04-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

Χωρίς εισηγήσεις, η συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου στην Κουρούτα

– Ματίνα Παγώνη: “Η πανδημία φανέρωσε τα προβλήματα στο ΕΣΥ”


Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Παρουσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και της πλειοψηφίας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας πλην του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αμαλιάδα, συνάντηση- συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα συμπεράσματα, για τη δημόσια υγεία και το ιατρικό κίνημα, την οποία διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας.

Οι γιατροί, πρόεδροι των Συλλόγων Αθηνών, Πειραιά, Πατρών, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Αγρινίου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αμαλιάδας καθώς και η πρόεδρος των ιατρών δημόσιων Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιά Ματίνα Παγώνη, συζήτησαν στο χώρο του ξενοδοχείου «Αμαλία» στην Κουρούτα, σε χαλαρή διάθεση και χωρίς εισηγήσεις, για τη διασύνδεση των Ιατρικών Συλλόγων αλλά και για την πορεία του Ιατρικού Κινήματος σε σχέση με τις νέες προκλήσεις καθώς και για τη λειτουργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια της συνάντηση, συζήτησαν για τον σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο των οικογενειακών ιατρών στην υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού, το έλλειμα της δημόσιας υγείας που στην περίπτωση της Ηλείας είναι μεγάλο καθώς και για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Ματίνα Παγώνη: “Η πανδημία φανέρωσε τα προβλήματα στο ΕΣΥ”

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική καθώς αφορούσε την δημόσια υγεία και το πως θα πορευτούν από εδώ και πέρα. “Συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα επαρχιακά Νοσοκομεία όπου έχετε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών. Θα κάνουμε προτάσεις ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προς την ηγεσία του υπουργείου ώστε μερικά έστω από αυτά τα προβλήματα να λυθούν και μάλιστα άμεσα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο σε μια πολύ δύσκολη εποχή” είπε και πρόσθεσε πως μετα από 18 μήνες με covid, ο κόσμος έχει πιεστεί, τα Νοσοκομεία έχουν πιεστεί, οι γιατροί έχουν πιεστεί πάρα πολύ. “Η πανδημία απεδείχθη πως ήταν και ένα μέσο για να φανούν τα προβλήματα και να πιέσουμε για προσλήψεις προσωπικού. Έχει μεγάλη σημασία η λειτουργία και των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών. Το υπουργείο πρέπει να πάρει τα μηνύματα και να προχωρήσουμε”.

Η κ. Παγώνη σχολίασε και το εμβολιαστικό πρόγραμμα τονίζοντας πως δεν είναι σε καλό επίπεδο παροτρύνοντας όλους να εμβολιαστούν. “Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, διότι διαφορετικά δεν θα ελευθερωθούμε”.

 

Αντίδραση από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση δεν είχε προσκληθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Διοικητικού του Συμβουλίου. Με ανακοίνωση του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση, αν όχι του γράμματος, σίγουρα του πνεύματος της ιατρικής δεοντολογίας» επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο «καθώς με τη συμμετοχή του νομιμοποιεί αυτήν την οφθαλμοφανώς αντιδεοντολογική πρακτική». «Σε κάθε περίπτωση και εν κατακλείδι τονίζουμε στους διοργανωτές της ημερίδας ότι εντός των πλαισίων της ιατρικής κοινότητας ακόμη και η επιδίωξη του οποιουδήποτε σκοπού, οσοδήποτε ευγενούς όπως η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της δεοντολογίας του ιατρικού λειτουργήματος καταντά ματαιοπονία» κατέληξαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος