FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η δημιουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στο Νοσοκομείο Κρεστένων

Ημερομηνία: 21-12-2022 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκε η άδεια σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, βρίσκεται η δημιουργία Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στους χώρους του Νοσοκομείου- ΚΥ Κρεστένων καθώς εγκρίθηκε η άδεια σκοπιμότητας από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Την λειτουργία της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα αναλάβει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ξένιος Ζευς, στην οποία και θα παραχωρηθεί η κυριότητα του χώρου του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Κρεστένων και μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό των 730.000 ευρώ (σε τρεις δόσεις) από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο των έργων «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η υλοποίηση της δράσης έχει ήδη ξεκινήσει από την 01.12.2022 και έχει διάρκεια 18 μήνες και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ροή της χρηματοδότησης και την εκταμίευση της Β’ και Γ’ Δόσης είναι να έχουν υλοποιηθεί και τεκμηριωθεί οι απαραίτητες δράσεις και να τηρούνται όλες οι υποχρεώσεις του φορέα λειτουργίας. Η πορεία της χρηματοδότησης εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το νέο κτίριο του Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ως Κέντρο Υγείας.

Στο Οικοτροφείο που θα δημιουργηθεί θα παρέχονται δυνατότητες στα άτομα με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές να επιτύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα.

Μέσω της παροχής συνεχούς φροντίδας στους φιλοξενούμενους της μονάδας, επιδιώκεται η:

Ø Βελτίωση των κοινωνικών ικανοτήτων των ατόμων μέσω της αύξησης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους

Ø Διαρκής βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων και ελαχιστοποίηση των ανικανοτήτων και μειονεξιών τους.

 Ø Διασφάλιση της ποιότητας της ζωής και της αυτόνομης διαβίωσης στην κοινότητα.

Ø Μείωση του στίγματος και των διακρίσεων.

Ø Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας.

Οι αποκαταστασιακοί στόχοι λειτουργίας του οικοτροφείου θα υλοποιηθούν με:

α. Τη συνεχή και σταθερή εφαρμογή προγραμμάτων που ωθούν το άτομο στην απόκτηση του μέγιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητάς του.

β. Την ανάπτυξη προγραμμάτων που παρέχουν δυνατότητες για εκπαίδευση στα άτομα αυτά και στους φροντιστές τους.

 γ. Προγράμματα και δραστηριότητες που προωθούν και βοηθούν το άτομο να αποκτήσει δυνατότητες κριτικής και αξιολόγησης των δράσεων και των υπηρεσιών που του παρέχονται.

δ. Δράσεις που βοηθούν το άτομο στη διεκδίκηση και άσκηση των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του.

 ε. Προγράμματα ενθάρρυνσης της συμμετοχής στα κοινά.

στ. Προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου, την ενημέρωση για τις εξω-ιδρυματικές μορφές φροντίδας και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Ειδικότερα, στο Οικοτροφείο, στο οποίο θα διαμένουν πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου θα παρέχονται υπηρεσίες ολιστικής φροντίδας των ιατρικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και πνευματικών αναγκών των πασχόντων και υπηρεσίες φροντίδας των οικογενειών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι:

1. Συνεχής ιατρική φροντίδα-νοσηλεία.

2. Εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα.

3. Παρηγορητική φυσικοθεραπεία.

4. Ομαδικά και ατομικά προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και συμβουλευτικής για φροντιστές”.

O αριθμός των ωφελούμενων εξαρτάται από τον αριθμό και τη σύνθεση της θεραπευτικής ομάδας, καθώς και από το είδος των θεραπευτικών πράξεων που διενεργούνται. Ειδικότερα στο Οικοτροφείο των Κρεστένων για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου θα παραπέμπονται άτομα από γιατρούς νευρολόγους ή ψυχιάτρους. Λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης δομής ο αριθμός των ωφελούμενων που μπορεί το Οικοτροφείο να φιλοξενήσει ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25) άτομα.

Η Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της Εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος