FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η ανάδειξη των Νοτίων Θερμών Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 27-06-2022 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκαν η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με γοργό ρυθμό προχωρά η ανάδειξη του αρχαιολογικού συγκροτήματος των Νοτίων Θερμών της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η αρχιτεκτονική μελέτη, η στατικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, η Γεωλογική και Γεωτεχνική διερεύνηση της περιοχής των Νότιων Θερμών και της Λέσχης των Αθλητών, καθώς και η μελέτη συντήρησης κονιαμάτων και αρχιτεκτονικών μελών των Νοτίων Θερμών Αρχαίας Ολυμπίας.

Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών που έχει κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, θα προηγηθούν οι εργασίες καθαρισμών και στοχευμένης ανασκαφικής έρευνας και θα ακολουθήσουν με τη σειρά οι κύριες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχοποιιών και τέλος οι εργασίες ανάδειξης.

Στη δυτική πτέρυγα του συγκροτήματος, όπου είναι οι λεγόμενοι «χώροι καταστημάτων», θα εφαρμοστεί ελαφρά χρωματική διαφοροποίηση στα δάπεδα των επιμέρους χώρων, ώστε να επισημανθεί ο διακριτός τους ρόλος στον επισκέπτη, και θα συμπεριληφθούν στις προτεινόμενες διαδρομές ο Δυτικός Πύργος 2 και οι «Οικίες της Ύστερης Αρχαιότητας», καθώς χωροταξικά βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τους χώρους του λουτρικού συγκροτήματος.

Επιπλέον, θα εξεταστεί η δυνατότητα οι διαδρομές περιήγησης στο εσωτερικό του λουτρικού συγκροτήματος να ξεκινούν και να καταλήγουν σε εξωτερικό χώρο και η πορεία τους να είναι μονόδρομη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ευνοούνται συνθήκες συνωστισμού σε βάρος του μνημείου. Η δήλωση των επιμέρους χώρων και η διάκρισή τους σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους θα επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης στην κοκκομετρία του υλικού επίχωσης, καθώς η προτεινόμενη διαφοροποίηση μέσω χρωματικής διαβάθμισης του εδαφικού υλικού, ενδεχομένως να μην γίνεται αντιληπτή από τον επισκέπτη.

Επίσης, βασικός στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι να εξασφαλιστεί ότι οι κατασκευές στα σημεία μετάβασης των χώρων («γέφυρες» περασμάτων) είναι κατάλληλες και για αμαξίδια ΑμΕΑ, ενώ θα εξεταστεί η αναγκαιότητα ή μη λήψης άμεσων στερεωτικών μέτρων έως ότου ολοκληρωθούν οι τελικές επεμβάσεις.

Κατά την εκπόνηση της οριστικής στατικής μελέτης θα ληφθούν υπόψη τα πορίσματα της μελέτης συντήρησης που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και όσες οριστικές μελέτες εκπονηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής των εν θέματι μελετών, θα αποσταλούν προς έγκριση στις αρμόδιες Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος