FOLLOW US: facebook twitter

Πριν… αλέκτωρ λαλήσαι άρχισε το «ξήλωμα»!: «Υπονομεύουν την εθνική οικονομία οι 120 δόσεις» λέει τώρα ο Γιάννης Βρούτσης

Ημερομηνία: 29-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Υπέρ της εισόδου ιδιωτών στο σύστημα Υγείας ο Στουρνάρας και περί… συντάξεων ο λόγος!

Την άποψη ότι «η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη» εξέφρασε μιλώντας  στο 12th Insurance Conference ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης ΒρούτσηςΑξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ ολίγων ημερών – πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου – η ΝΔ υπερψήφισε στη Βουλή τόσο τις 120 δόσεις όσο και το πακέτο των θετικών μέτρων.

«Οι αγορές, η παγκόσμια οικονομία και η ιδιωτική πρωτοβουλία, προεξοφλούν νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με ένα νεοφιλελεύθερο και, ταυτόχρονα, λαϊκό πρόγραμμα, που θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δημιουργεί πλούτο. Μόνο αν παραχθεί αυτός ο πλούτος μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική να δημιουργήσεις ένα ασφαλιστικό σύστημα και να δώσεις αξιοπρεπείς συντάξεις», υποστήριξε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Στουρνάρας: «Στενά» τα περιθώρια κρατικής χρηματοδότησης των συντάξεων

Ο Γιάννης Σουρνάρας τάχθηκε υπέρ της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας και ασφάλισης προσθέτοντας ακόμη ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επισημαίνοντας την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων», υπογράμμισε στην ομιλία του.

Όπως είπε, «το συνταξιοδοτικό όμως μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα. Σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και η ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης, αυξάνεται το εισόδημα των συνταξιούχων και δημιουργείται ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ενώ παράλληλα μετριάζονται οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή και ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αμβλυνθούν και οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. οι υψηλές εισφορές) που δρουν ως αντικίνητρα στην αύξηση της απασχόλησης, είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς εργασίας».

Ιδιώτες στο σύστημα υγείας

Το σύστημα υγείας πρέπει να επιτελεί τέσσερις βασικές λειτουργίες, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας. Η πρώτη είναι η παροχή αυτών που έχει σχεδιαστεί να παρέχει: των υπηρεσιών υγείας. Η δεύτερη είναι η ικανότητα να δημιουργεί το ίδιο τους πόρους του, μέσω της συνεχούς επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και εκπαίδευσης του προσωπικού. Τρίτη είναι η χρηματοδότηση, στον βαθμό που οι εισφορές πρέπει να καταβάλλονται, να συσσωρεύονται και εντέλει να χρησιμοποιούνται για την αγορά υπηρεσιών και αγαθών. Τέλος, τέταρτη λειτουργία είναι η εποπτεία, η οποία συνεπάγεται ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ενώ η τέταρτη λειτουργία αναλαμβάνεται από το κράτος, οι πρώτες τρεις δεν είναι υποχρεωτικό να αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από το κράτος, αλλά μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Είναι διαπιστωμένο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους. Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας θα βαίνει αυξανόμενη, επιτελώντας μία ή και περισσότερες από τις 3 πρώτες βασικές λειτουργίες.Αν η προτεραιότητα του κράτους είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, τότε δεν μπορεί να τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος