FOLLOW US: facebook twitter

Επιχείρηση Γαλάζιο Δημόσιο: Πριμοδοτούν τους «παλιούς» προϊσταμένους

Ημερομηνία: 21-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Φρένο» στην επιλογή νέων στελεχών ● Πέφτει ο συντελεστής μοριοδότησης της ομάδας των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) στο 33% (από 40%), ενώ αυξάνεται ο συντελεστής της εργασιακής εμπειρίας στο 33% (από 25%) ● Στις κρίσεις επιπέδου τμηματαρχών απεμπλέκεται το ΑΣΕΠ από τις δομημένες συνεντεύξεις και τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο υπουργός.

«Στροφή» στην εμπειρία και -μέσω αυτής- επαναφορά προϊσταμένων αρεστών στην κυβέρνηση κηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών με ρυθμίσεις που αλλάζουν το ισχύον σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Οι προτεινόμενες διατάξεις (αναρτήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα) παραπέμπουν σε απόπειρα κομματικού ρεσάλτου σε συγκεκριμένες (ή καλύτερα στις εναπομείνασες υπό κρίση) θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, που επιχειρείται με ανατροπή των συσχετισμών στη μοριοδότηση, με ενίσχυση της εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης, σε βάρος των τυπικών προσόντων.

Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του πνεύματος του ισχύοντος νόμου 4369/2019 («νόμος Βερναρδάκη»). Με τις προτεινόμενες από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, διατάξεις πέφτει ο συντελεστής μοριοδότησης της ομάδας των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) στο 33% (από 40%), αυξάνεται ο συντελεστής της εργασιακής εμπειρίας και της άσκησης καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης στο 33% (από 25%) και μειώνεται κατά τι ο συντελεστής της δομημένης συνέντευξης (34% από 35%).

Πρόκειται για συντελεστές που αφορούν την πρώτη εφαρμογή του νόμου, γι’ αυτό δεν υπολογίζεται στα κριτήρια μοριοδότησης η αξιολόγηση. Στη λογική ενίσχυσης της εμπειρίας, ωστόσο, κινούνται και οι διατάξεις που αφορούν τις επόμενες φάσεις κρίσεων.

Ποιες θέσεις αφορά η πρώτη εφαρμογή του νόμου; Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις σε επίπεδο γενικών διευθυντών. Εκκρεμούν οι κρίσεις μιας μερίδας διευθυντών και συνολικά οι θέσεις τμηματαρχών.

Εν όψει αυτών των κρίσεων, αποκτούν ισχυρό προβάδισμα προϊστάμενοι που είχαν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης με απευθείας αναθέσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων, βάσει των μεταβατικών διατάξεων του «νόμου Μητσοτάκη» (4275/2014).

Αυτό που έρχεται να επιβεβαιώσει τη στόχευση της κυβέρνησης είναι ότι στις κρίσεις επιπέδου τμηματαρχών απεμπλέκεται το ΑΣΕΠ από τις δομημένες συνεντεύξεις, με την επίκληση του αυξημένου φόρτου εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο με το οποίο βάρος για την κρίση τμηματαρχών θα έχει η υπουργική γνώμη!

Γενικό «φρένο» στην επιλογή νέων στελεχών σε θέσεις ευθύνης μπαίνει με την υποβάθμιση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, κίνηση αντίθετη με το αφήγημα της Ν.Δ. που ομνύει στον ιδιωτικό τομέα (όπως επίσης και με τη δομή επετηρίδας που διαμορφώνεται με τις προωθούμενες αλλαγές). Κάθε μήνας αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα μοριοδοτείται με 0,83 μόρια. Ακολούθως, κάθε έτος με 9,96 μόρια. Επτά έτη (μέγιστο διάστημα αναγνώρισης) ισοδυναμούν με 69,72 μόρια.

Ο «νόμος Βερναρδάκη» προέβλεπε μοριοδότηση 25 μορίων/έτος προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 175 μόρια στην επταετία. Κριτική στις παραπάνω κυβερνητικές προτάσεις ασκούν τα περισσότερα σχόλια ενδιαφερομένων στο opengov.gr.

Ρυθμίσεις και στην κινητικότητα

Αλλαγές έρχονται και στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Πρώτα και κύρια μειώνονται οι κύκλοι από τρεις σε δύο ή μάλλον σε… ενάμιση. Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας προβλέπεται να ξεκινά το δεύτερο 15νθήμερο κάθε Ιανουαρίου. Ο δεύτερος -περιορισμένος σχετικά με τους φορείς υποδοχής- θα ξεκινά στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Σε αυτόν θα εντάσσονται αυτομάτως μόνον όσοι φορείς δεν στελέχωσαν θέσεις μέσω μετατάξεων του πρώτου κύκλου, είτε λόγω μη υποβολής αιτήσεων είτε λόγω ακαταλληλότητας των υποψηφίων για την προκηρυσσόμενη θέση.

Στον επόμενο κύκλο θα τεθούν σε εφαρμογή οι υπόλοιπες αλλαγές. Μεταξύ άλλων, αυστηροποιείται το ποσοστό θέσεων που πρέπει να έχει στελεχωμένο με προσωπικό ένας φορέας (προέλευσης) προκειμένου να έχει δυνατότητα υπάλληλός του να μετακινηθεί προς άλλο φορέα.

Θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τις προωθούμενες διατάξεις, να είναι καλυμμένο με προσωπικό τουλάχιστον το 65% του συνόλου των οργανικών θέσεων – ο ισχύων νόμος απαιτεί ποσοστό κάλυψης θέσεων 50%, με εξαίρεση τους δήμους με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων, για τους οποίους ισχύει ήδη το 65%.

Η αύξηση του ποσοστού ναι μεν μεριμνά να μην αφεθεί υποστελεχωμένος ένας φορέας στο ενδεχόμενο μαζικών αιτημάτων «φυγής» υπαλλήλων του, αλλά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως εμπόδιο για υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον.

Τέλος, άμεση δυνατότητα αμοιβαίων μετατάξεων παρέχεται στους επιτυχόντες της 3Κ/2018 προκήρυξης του ΑΣΕΠ. Αν και βασική προϋπόθεση για μια μετακίνηση παραμένει για τον υπάλληλο η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό του (ή τη μετάταξη/απόσπασή του), «κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η αμοιβαία μετάταξη πριν την πάροδο της διετίας από τον διορισμό ή την πρόσληψη εφόσον οι μετατασσόμενοι ανήκουν οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα ΟΤΑ α’ βαθμού», αναφέρει η προωθούμενη διάταξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος