FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία: 08-06-2021 | Συντάκτης:
-Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων
-Να δοθεί χρονικό περιθώριο στους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν, επισημαίνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Δικηγ. Συλ. Ηλείας, Δ. Δημητρουλόπουλος

Την αναστολή διεξαγωγής των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας ζητούν με δημόσια παρέμβασή τους οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, θεωρώντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στους οφειλέτες μέχρι να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα μετά την πολύμηνη καραντίνα, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα να διασώσουν τα σπίτια τους.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το περασμένο Σάββατο, αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αύριο Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ιδίως αυτών που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη την «αποφλοίωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ο Κώδικας εισάγει, όπως αναφέρουν.

Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είναι από τους πρώτους –αν όχι ο πρώτος- πανελλαδικά που ανέλαβαν πρωτοβουλίες στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και για τη θέσπιση αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» οτι αρκετοί δανειολήπτες βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πανδημίας και υπογράμμισε την ανάγκη να τους δοθεί χρόνος έως ότου η οικονομία επανέλθει σταδιακά στην ομαλότητα.

«Θεωρούμε εύλογο να τους παρασχεθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότηταςκαι να αξιοποιήσουν το όποιο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει αυτή την περίοδο ώστε να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Δεδομένου ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα ο φορέας στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες των πολιτών στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου,με δικαίωμα μίσθωσης  εκ μέρους των πολιτών. Θεωρούμε απαραίτητο να παρασχεθεί αυτὀ το χρονικό περιθώριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία των πολιτών. Για αυτό  υποβάλαμε το συγκεκριμένο αίτημα, θεωρώντας ότι είναι λογική μια εύλογη χρονική περίοδος ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τουλάχιστον όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισήμανε

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ειναι αναρτημένα 46 ακίνητα, εκ των οποίων αρκετά αφορούν κατοικίες, ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να διαπιστώσουν αν πρόκειται για την κύρια κατοικία΄


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος