FOLLOW US: facebook twitter

Στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής…: Πρεμιέρα το Σάββατο 16 Μαρτίου κάνει ο “Δούρειος Ίππος” με τη “Δύναμη του σκότους” του Λ. Τολστόι

Ημερομηνία: 15-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Αντίστροφα μετρά η θεατρική ομάδα “Δούρειος ίππος” με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του έργου “Η Δύναμη του σκότους” του Λ. Τολστόι που θα πραγματοποιηθεί  αύριο Σάββατο 16 Μαρτίου στις 21.30 στο θέατρο “Απόλλων” σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου.

Ο «Δούρειος Ίππος» εξακολουθεί να κρατά τον πήχη πολύ ψηλά και καλείται φέτος να παρουσιάσει ένα έργο που ενώ στο ένα μέρος του είναι μαύρη κωμωδία στο άλλο μέρος του είναι μια κανονική “γροθιά στο στομάχι”, όπως σημείωσαν μεταξύ άλλων οι συντελεστές της παράστασης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη

Μια κατάβαση στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής, επιχειρει ο Λέων Τολστόι με τη “δύναμη του σκότους”, σημειώνει ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπεπετρόπουλος  εξερευνώντας ποια είναι τα όρια στα ένστικτα, που φωλιάζουν μέσα μας, ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας καθώς και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, που διαμορφώνουν συνειδήσεις, και επηρεάζουν την ανθρώπινη οντότητα.  “Ένα έργο βαθιά ψυχαναλυτικό γεμάτο ερωτήματα και απαντήσεις για το μέσα μας. Μας μιλά για την εξαθλίωση, στη συγκεκριμένη περίπτωση της αγροτικής τάξης, την απουσία κανόνων λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών , που εξαιτίας της φτώχειας και της έλλειψης μόρφωσης έχουν καταστήσει τους ανθρώπους ανήμπορους να σκεφτούν. Έτσι η ανάγκη για επιβίωση οδηγεί τα ζωώδη ένστικτα στην επιφάνεια και κάνει το χρήμα να καθίσταται κυρίαρχο.

Το έργο είναι ένα έξοχο δείγμα νατουραλισμού. Ο Τολστόι μας δίνει ένα θεατρικό αριστούργημα γραμμένο στο 1886, γεμάτο από ερωτήματα και απαντήσεις που ταλανίζουν την ανθρώπινη φύση, με κορυφαίο τη σωτηρία της ψυχής…”

Συγκλονιστική εμπειρία…

Μεγάλη πρόκληση για όλους τους ηθοποιούς της παράστασης  χαρακτήρισε το φετινό εγχείρημα η Παναγιώτα Ιωάννου καθώς κλήθηκαν  σε μια πραγματική μάχη ώστε να ανακαλύψουν το τόσο βαθιά ανθρώπινο και συνάμα τόσο επιρρεπές στο κακό και να το αποδώσουν ερμηνευτικά.

“Μέσα από τους ρόλους μας ο καθένας από μας βρήκε μια πλευρά του εαυτού του που ούτε γνώριζε ότι υπάρχει ” τόνισε η ηθοποιός, και συνέχισε “Πέρα από αυτό ο λόγος του Τολστόι είναι τόσο καθημερινός και επίκαιρος που μας εξέπληξε και μας προβλημάτισε συγχρόνως. Με τη καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας Παρασκευά Παπαπετρόπουλου μπορέσαμε να φτάσουμε το έργο μετά από πολλούς μήνες πρόβας, εκεί που μας ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους θεατές που θα παρακολουθήσουν τη παράσταση…… Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι πως αποτελεί  μια συγκλονιστική εμπειρία για μας που είμαστε ερασιτέχνες να σταθούμε απέναντί σας και να παρουσιάσουμε τη «Δύναμη του Σκότους» με όλη τη δική μας δύναμη”.

“Η δύναμη” μιας αληθινής ιστορίας

Το θεατρικό αριστούργημα του Λέοντα Τολστόι, που γράφτηκε το 1886, είναι ένα κοινωνικό δράμα, που με σαρκαστικό χιούμορ αλλά και ένα πρωτοφανή για την εποχή του ωμό ρεαλισμό, καταδεικνύει τα ζοφερά συμπεράσματά του για την ανθρώπινη φύση, κρίνοντας καταστάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές της εποχής του.

Το έργο βασίστηκε σε μια πραγματική ιστορία που συντελέστηκε μερικά χρόνια νωρίτερα με ήρωες απλούς ανθρώπους του λαού. Το 1880, ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στο γάμο της πρόγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά και ύστερα προσπάθησε να σκοτώσει και το δικό του εξάχρονο κοριτσάκι. Λίγα χρόνια μετά, με αφορμή αυτό το ανατριχιαστικό έγκλημα, γράφεται “η δύναμη του σκότους”.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1888 στο Παρίσι, διότι στην τότε τσαρική Ρωσία λογοκρίθηκε ως “υπέρ το δέον ρεαλιστικό“. Τελικά έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας επτά χρόνια αργότερα, όπου έτυχε μιας θριαμβευτικής αποδοχής. Το κοινό  όρθιο χειροκρότησε συγκλονισμένο καλώντας επί σκηνής τον συγγραφέα που όμως δεν ήταν εκεί. Τελικά ο κόσμος  μαζεύτηκε μπροστά στο σπίτι του αποθεώνοντάς τον με βαθύ σεβασμό. Ήταν 29 Νοεμβρίου 1895.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Σκηνικά Κουστούμια :Αργυρώ Πολίτη

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Φωτογραφία: Λάμπρος Τσακριλής

Χορογραφία: Αθηνά Τσαρμποπούλου

Μακιγιάζ : Αμάντα Χάρμπλαη –Βάσια Καρδαρη

Κομμώσεις: YIANNIS HAIR/ Γιάννης Διονυσόπουλος-Γαβριέλα Λαμπροπούλου

Επιμέλεια Προγράμματος: Παναγιώτα Ιωάννου

Δημιουργικό Προγράμματος: Σοφία Τσερεγκούνη

Παίζουν : Παναγιώτα Ιωάννου, Χαράλαμπος Κοντοπανάγος , Βασίλης Αγγελόπουλος, Θανάσης Χαικάλης, Ελευθερία Σταματοπούλου, Νάνσυ Συντέτου, Σοφία Σάλτη, Νίκος Καραμάνης, Γαβριέλα Λαμπροπούλου, Γιώτα Κωστοπούλου και Κωνσταντίνα Καλαντζή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος