FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα πανελλαδικών για 848 Ηλείους – Αυλαία αύριο και για 303 υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Ημερομηνία: 14-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

Έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα για 848 Ηλείους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων του Νομού που μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που το μεγαλύτερο διάστημα κύλησε με τηλεκπαίδευση και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας και της δια ζώσης διδασκαλίας, καλούνται να δώσουν τη δική τους «μάχη» για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Με αυστηρά μέτρα προστασίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας θα διαγωνιστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) ενώ αύριο Τρίτη, τη σκυτάλη θα πάρουν 303 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά γενικής παιδείας.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Οι φετινές αλλαγές

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οσον αφορά τα μηχανογραφικά, για πρώτη φορά φέτος, δίνεται η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

«Ένας σταθμός από τους πολλούς που θα συναντήσετε…»

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος, ευχεται σε όλους καλή δύναμη και τους υπενθυμίζει πως ο αγώνας των εξετάσεων που μόλις ξεκινά, αποτελεί μόνο έναν σταθμό από τους πολλούς που θα συναντήσουν στη ζωή τους. «Αγαπητοί/ες υποψήφιοι/ες, Η φετινή σχολική χρονιά τόσο δύσκολη και διαφορετική από τις προηγούμενες σε λίγο φτάνει στο τέλος της. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και θα σφραγίσουν το μεγάλο ταξίδι της γνώσης που αρχίσατε εδώ και 12 χρόνια με συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες, τους γονείς σας και τους δασκάλους σας. Όμως θα πρέπει να θυμάστε  ότι οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος της διαδρομής  αλλά ένας σταθμός από τους πολλούς που θα συναντήσετε σ’αυτή τη μεγάλη πορεία. Με εφόδια τις γνώσεις, τις ηθικές αξίες και αρχές καλείστε να αγωνιστείτε για την εισαγωγή σας στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και να λειτουργήσετε σαν υπεύθυνοι πολίτες που θα παλέψετε να διαμορφώσετε μια πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία.

Εγώ, οι συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ηλείας καθώς και οι καθηγητές σας, σας ευχόμαστε να δώσετε τον καλό αγώνα,  να πετύχετε τους στόχους σας και να πραγματώσετε τα όνειρα σας. Με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας να δώσετε τη μάχη χωρίς άγχος και ένταση. Ακόμη και αν κάτι δεν εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες σας μην απογοητευτείτε. Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και σίγουρα η ζωή δεν καθορίζεται μόνο από την  επιτυχία στις εξετάσεις. Σημασία έχει να αγωνίζεστε και να καταβάλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να αποκομίζετε εμπειρίες που θα σας εξελίσσουν  σαν ανθρώπους. Κυνηγήστε, με πάθος τα όνειρά σας για ένα νέο κύκλο ζωής και σπουδών. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από νέους με μόρφωση, ποιότητα και στόχους, που δεν επαναπαύονται αλλά επιδιώκουν το καλύτερο τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα σχολεία και οι αίθουσες είναι ασφαλείς, έχουμε τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα  για τον κορονοϊό και οι καθηγητές περιμένουν να σας υποδεχτούν και να είναι δίπλα σας σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία που ίσως να παρουσιαστεί. Καλή επιτυχία σε όλους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος