FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για παιδιά & νέους: Με μελωδικό και κινηματογραφικό χρώμα η τελετή έναρξης στον Απόλλωνα

Ημερομηνία: 02-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
-Παρουσία των γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη που είναι φέτος και το τιμώμενο πρόσωπο

Μελωδικό και σαφώς κινηματογραφικό χρώμα, είχε  η επίσημη τελετή έναρξης που 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην «καρδιά» του Φεστιβάλ, στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Απόλλων στον Πύργο. Του μόνου φεστιβάλ της Ελλάδας στο οποίο πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες. Ένα φεστιβάλ, που όπως τόνισε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Σπύρου, προσεγγίζει τα πιο συνταρακτικά γεγονότα των ημερών μας μέσα από τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών. Γι αυτό άλλωστε και την τελετή άνοιξαν δύο νεαρές ταλαντούχες μουσικοί  από τον Πύργο, οι αδελφές Μελίνα και Μυρσίνη Δημητροπούλου, 15 και 13 ετών, που με τα βιολιά και το πιάνο ταξίδεψαν με μελωδικό τρόπο το κοινό σε μουσικές του κινηματογράφου και όχι μόνο. Το ντουέτο των κοριτσιών,  προέρχεται από τα σπλάχνα του Φεστιβάλ, την Camera Zizanio, και για τον ίδιο το θεσμό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό πρόσωπο του νέου Πύργου. Μια εμφάνιση που συγκίνησε – όπως είπε και ο ίδιος- και τον γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη που είναι φέτος και το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τους νεαρούς θεατές λέγοντας ότι: «Είστε τα μάτια μας, η ψυχή μας, ο φάρος αυτής της πόλης στην ευλογημένη Ολυμπιακή γη». Και μίλησε με θέρμη για τους τρεις πρωτεργάτες του Φεστιβάλ, τον Δημήτρη Σπύρου, το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, «τους οποίους πριν δύο δεκαετίες κάποιοι θεώρησαν ονειροπαρμένους, αλλά  εκείνοι κατάφεραν και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν την μεγάλη συνάντηση της παγκόσμιας νεολαίας».

Δ. Σπύρου:«Απέραντο σχολείο μη τυπικής γνώσης»

Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο Δημήτρης  Σπύρου, «θα δούμε πόλεις του κόσμου όπως μόνο ο κινηματογράφος μπορεί να δείξει, θα δούμε γλώσσες και παραδοσιακά επαγγέλματα να εξαφανίζονται, ανθρώπους να αγωνίζονται, και παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Σαν ένα προσχέδιο του μέλλοντος που ονειρευόμαστε…». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως «ένα απέραντο σχολείο μη τυπικής γνώσης που όμως συνεργάζεται με το επίσημο σχολείο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και φέτος την τελετή έναρξης παρουσίασαν δύο εκπαιδευτικοί από τον Πύργο, η Γκόλφυ Γαβριλιάδη και η Εύη Αναστοπούλου. «Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε, εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του, είναι ένα πρωτίστως παιδαγωγικό γεγονός και αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την βοήθεια των παιδαγωγών».

Ο Δημήτρης Σπύρου καλωσόρισε θερμά τους θεατές και τους δεκάδες προσκεκλημένους του Φεστιβάλ απ’ όλον τον κόσμο -ανάμεσά τους και το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, τον άνθρωπο που χάρισε στο Φεστιβάλ τη μουσική που έγινε το σήμα κατατεθέν του,«μια μουσική που πριν από 22 χρόνια προσέφερε αφιλοκερδώς στο φεστιβάλ», αλλά και τον Κώστα Φέρρη, το φετινό τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, ο οποίος εκτός από καταξιωμένος σκηνοθέτης είναι και ένας σημαντικός δάσκαλος ο οποίος τις ερχόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει 5 σεμινάρια για τα παιδιά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε την σημασία που δίνει το φεστιβάλ στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, «κάτι που γνωρίζουν καλά άνθρωποι όπως ο Κώστας Φέρρης, μέλος σήμερα του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην μεγάλη οθόνη, θέλουν να απεικονίζεται η ηλικία τους και τα δικά τους προβλήματα». Ο Δ. Σπύρου αναφέρθηκε επίσης στο 2ο OlympiaCreativeIdeasPitchingLab (θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/12) το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε 11 νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για την δημιουργία νεανικών και παιδικών ταινιών. Τις επόμενες μέρες εκτός από εκατοντάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στον Πύργο θα βρεθούν 100 έφηβοι από άλλες χώρες του κόσμου.

Κ. Φέρρης: «Θέλω να προλάβω να μεταδώσω όσα ξέρω»

«Το μόνο που με νοιάζει είναι να προλάβω να μεταδώσω στους νέους αυτά που ξέρω. Γιατί η  μάθηση δεν τελειώνει ποτέ », είπε ο Κώστας Φέρρης τονίζοντας ότι έχει συμπληρώσει πλέον 60 χρόνια στον κινηματογράφο, σαφώς μια μεγάλη εμπειρία που χρέος έχει τώρα να την μεταδώσει στους νεότερους από τους οποίους όμως όπως είπε, έχει και εκείνος να μάθει. Γι αυτόν τον λόγο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας  « που είναι ο, τι σοβαρότερο γίνεται ατή τη στιγμή στα κινηματογραφικά πράγματα, σε αυτόν τον τόπο», θα παραδώσει έναν κύκλο πέντε master class, εγκαινιάζοντας ένα νέο πειραματικό πρόγραμμα που έχει εμπνευστεί ο ίδιος και αφορά πειραματικά μαθήματα με γραπτά, προφορικά και οπτικοακουστικά μέσα και είναι πολύ χαρούμενος γι αυτό. Τέλος μιλώντας για την σχέση του με τον Δ Σπύρου και τον Ν. Θεοδοσίου, τόνισε ότι «μας συνδέει μια ολόκληρη ζωή»!

Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νίκος Κοροβέσης είπε πως αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν ο πρώτος φορέας με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε και αν είχε και την παραμικρή  αμφιβολία για το κατά πόσον αξίζει τον κόπο η Περιφέρεια να το χρηματοδοτεί, αυτή εξαφανίστηκε –αρκεί να μπει κανείς σε αυτήν την αίθουσα για να πειστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο οργανωτικός υπεύθυνος  και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Φεστιβάλ Ολυμπίας» Χρήστος Κωνσταντόπουλος χαιρέτησε με τη σειρά του το κοινό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μαθητικό διαγωνισμό «Το φύλο σε πρώτο πλάνο», μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ με  τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. «Είναι ένας διαγωνισμός που καθιερώνεται σε ετήσια βάση με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο», υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντόπουλος, πριν προχωρήσει στην απονομή των βραβείων. «Θέλουμε να κάνουμε τέτοια πιλοτικά προγράμματα –ιδιαίτερα εν όψει της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που θα στεγαστεί στον ΑΣΟ».

Ακολούθησε η παρουσίαση των κριτικών επιτροπών, αλλά και των κριτικών επιτροπών των παιδιών (φέτος θα συμμετάσχουν 41 παιδιά).

Β. Γιαννόπουλος: «Το ζητούμενο είναι το Φεστιβάλ να αποκτήσει το δικό του «σπίτι»

Η βραδιά έκλεισε με το νέο αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της 22ης διοργάνωσης. Μιλώντας με θέρμη για το Φεστιβάλ, ο κ. Γιαννόπουλος το χαρακτήρισε «ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός το οποίο πλέον συγκαταλέγεται σε ένα από τα κορυφαία του είδους του στον κόσμο. Το ζητούμενο είναι ένα: ο θεσμός αυτός να αποκτήσει επιτέλους το δικό του σπίτι, τον χώρο όπου θα στεγάσει τις δράσεις του. Αυτός ο χώρος είναι οι αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα νέα μας καθήκοντα, ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες ώστε το όραμα αυτό να υλοποιηθεί. Και έχουμε προχωρήσει».

Να σημειώσουμε ακόμα ότι κατά την διάρκεια της τελετής,  προβλήθηκε η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Κώστα Φέρρη (1961), με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν»,  καθώς και  η βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Δράμας ταινία μικρού μήκους animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019).

Τέλος, χθες το πρωί έγινε και η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας , με την  συγκλονιστική ταινία «Supa Modo», τον  περσινό μεγάλο νικητή της διοργάνωσης, που έχει  συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος