FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα για το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» το Σάββατο 22/02 στον Απόλλωνα από τον Δούρειο Ίππο

Ημερομηνία: 21-02-2020 | Συντάκτης:

Τα όρια των ανθρώπων που ασχολούνται με τον θεατρικό χώρο εξετάζει το αριστουργηματικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” που κάνει πρεμιέρα από την Ομάδα Τέχνης “Δούρειος Ίππος” αύριο  Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 21.30 στο θέατρο Απόλλων.

Το έργο, το οποίο ανεβαίνει για μια ακόμα φορά σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, μας συστήνει έναν θίασο που προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο “Λεονόρα, Αντίο!”. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η παράσταση–ανοιχτή πρόβα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετά σημεία προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών. Είναι οι αναγκαίες αφορμές για να εξεταστούν διάφορα ζητήματα ουσίας για τη σκηνική τέχνη και την υποκριτική.

Ο Πιραντέλο μεταγράφει με μεγάλη μαεστρία φιλοσοφικές σκέψεις χρησιμοποιώντας την τέχνη των μεταμορφώσεων και των αντικατοπτρισμών . Στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στήνει τους καθρέπτες του εντός του ίδιου του θεάτρου.…

Για το έργο, τη φετινή τους εμπειρία από την επαφή τους με το κείμενο του Πιραντέλο αλλά και τη διαδρομή ενός ηθοποιού μέσα από το θέατρο, μίλησαν μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί της ομάδας τέχνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο θέατρο Απόλλων, λίγο πριν την πρεμιέρα τους.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

“Ο Πιραντέλο μέσα από το ευρηματικό έργο του «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» δίνει ένα μάθημα  σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τον θεατρικό χώρο, για το που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όριά μας.

Με μαεστρία, οξυδέρκεια και υψηλή αίσθηση του χιούμορ βάζει τα πράγματα στη θέση τους , ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος” σημειώνει ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, και συνεχίζει “Το έργο λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης.

Προτερήματα και ελαττώματα περνούν καταιγιστικά εμπρός από τα μάτια μας. Με χειρουργική ακρίβεια, ο συγγραφέας  μας οδηγεί  και συνάμα μας διδάσκει.

Αυτό το πρωτοποριακό και κορυφαίο κείμενο δεν μπορεί να αποφύγει τους κοινωνικούς προβληματισμούς π.χ. για το που οδηγείται η ανθρώπινη φύση σε ακραίες συνθήκες φτώχειας. Θίγονται έτσι ηθικά ζητήματα και όχι μόνο.

Το έργο είναι σπουδή πάνω στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, τεράστια αριστουργηματική σύλληψη και γραφή. Ένας μεγάλος κόσμος , ο κόσμος του Πιραντέλο , τόσο μακριά, τόσο κοντά, τόσο μέσα μας”.

Η ομάδα του «Δούρειου Ίππου»

«Έχοντας για μια ακόμα χρονιά στο τιμόνι της ομάδας μας τον σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλο δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε ένα έργο –πρόκληση για μας και για το κοινό» επισήμαναν τα μέλη της Ομάδας του «Δούρειου Ίππου» μιλώντας για την παράσταση.

«Απόψε Αυτόσχεδιάζουμε» και οδηγούμαστε όλοι μας  σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, και σε κάθε στροφή του μας ξαφνιάζει ο ίδιος μας ο εαυτός. Το θέατρο φτιάχνει κόσμους από το τίποτα και κοροϊδεύει τη ματαιότητα

Το αριστούργημα του Πιραντέλο  γίνεται για μας  αντικείμενο μελέτης σκληρής και ανακαλύπτουμε πόσο μπορεί το θέατρο να επηρεάσει τη ζωή μας και πόσο η ζωή μας το θέατρο.

Για τον καθένα από μας το έργο λειτούργησε σαν ένας πελώριος καθρέφτης  και μας έκανε να μπερδευτούμε πολλές φορές το γεγονός πως  η εικόνα μας άλλαζε από στιγμή σε στιγμή και μετατρεπόταν στην εικόνα του διπλανού και αυτό τα πράγμα ήταν ασταμάτητο σε όλη τη διάρκεια των προβών μας.

Όπως και να χει τα καταφέραμε και φτάσαμε να σας το παρουσιάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την αγάπη για αυτό που κάνουμε.

Μέσα από την ενασχόλησή μας με το θέατρο, καταφέρνουμε  να πούμε  όσα δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να κάνουμε τις πιο βαθιές βουτιές μέσα στην ψυχή μας και ποιο είναι το κέρδος μας; Η ελευθερία μας μέσα από το χειροκρότημά σας!»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, κείμενο που λέει "ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ Πιραντέλλο Απόψε αυτοσχεδι Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-8 2020 (εκτός Δευτέρας ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΣ ΩΡΑ 21:15 Τηλ. κρατήσεων: 26210 36521 @otdoureiosippos"

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι:

Βασίλης Αγγελόπουλος-Σκηνοθέτης

Χαράλαμπος Κοντοπανάγος- Ενρίκο

Θανάσης Χαϊκάλης- Παλμίρο Λα Κρότσε

Παναγιώτα Ιωάννου –Ιγκνάτσια Λα Κρότσε

Σοφία Σάλτη- Μομίνα

Γαβριέλα Λαμπροπούλου-Τοτίνα

Νάνσυ Συντέτου- Ντορίνα

Ελευθερία  Σταματοπούλου-Ρενέ

Γιάννης Κομπλόης- Νάρντι

Γεώργιος Ραφαήλ Ζωγόπουλος- Σαρέλι

Νίκος Καραμάνης –Πομέτι

Έλλη Γιαννοπούλου –Σαντέζα

Έφη Μαυρομάτη- Χορτάτου-Πελάτισσα

Κώστας Σπίνος-Θεατής και Πελάτης Α’

Κώστας Σμιθ- Θεατής και Πελάτης Β’

Νίκος Βασιλόπουλος –Θεατής και Πελάτης Γ’

Παναγιώτης Παπιώτης –Θεατής και Πελάτης Δ’

Δημήτρης Μαρινόπουλος – Σερβιτόρος

Λυδία Μίνιτς- Κόρη Α’

Γεωργία Γκουβέρου –Κόρη Β’

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Επιμέλεια Σκηνικών -Κουστουμιών: Αργυρώ Πολίτη

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Φωτογραφία: Λάμπρος Τσακριλής

Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη –ΙΕΚ Αισθητικής

Κομμώσεις: YIANNIS AIR/Γιάννης Διονυσόπουλος- Μαρία Παρασκευοπούλου/Hair Color Bar- Albanis Hair Styling

Κείμενα Προγράμματος: Παναγιώτα Ιωάννου –Χρήστος Ψάρρης Δημιουργικό Προγράμματος: Σοφία Τσερεγκούνη

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Βίκυ Γκουγκουστάμου

*Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι και τις 8 Μαρτίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος