FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» και ψηφιακό πλάνο για το Σωσίπολις

Ημερομηνία: 16-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Μελέτη για Βοτανικό Κήπο και ψηφιακό Μουσείο από την ΠΕ Ηλείας

Πλάνο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτιρίου Σωσίπολις στον Πύργο ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΠΕ Ηλείας, προκειμένου να τερματίσει την πολυετή αδράνεια και να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, προκειμένου να διεκδικήσει με τεκμηριωμένη πρόταση τη χρηματοδότησή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του είναι ένα «πράσινο» και ταυτόχρονα ψηφιακό εγχείρημα, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στον εξωτερικό χώρο, συνδυασμένου με χώρο για αθλοπαιδιές, μικρό αίθριο και πιθανότατα και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Επισημαίνεται ότι για την ανάδειξη του εξωτερικού χώρου ελήφθη υπόψη παλαιότερη μελέτη της ΠΕ Ηλείας, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί.

Για το κτίριο αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες για την τελική χρήση, ωστόσο η πιθανότερη εκδοχή είναι η δημιουργία μουσείου ψηφιακών εφαρμογών, το οποίο θα προβάλει και θα αναδείξει τη νεότερη ιστορία της Ηλείας, με έμφαση στο τρένο και στη σταφίδα. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι επιδίωξη του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλου, είναι να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου ο φάκελος του έργου να είναι ανταγωνιστικός και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Κατά συνέπεια, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες παραχώρησης στον δήμο Πύργου για τη δημιουργία παιδικού σταθμού, αφού πέρα από το δρομολογημένο σχέδιο, η παραμικρή κατασκευαστική αλλαγή προϋποθέτει την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς το κτίριο έχει χαρατηριστεί προστατευόμενο. Από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας τονίζεται πάντως ότι θα συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες του δήμου Πύργου για να εξευρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των παιδικών σταθμών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος