FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για τις εργασίες στο βουνό του Κατακόλου

Ημερομηνία: 16-05-2022 | Συντάκτης:

Ενέκρινε το αίτημα του δήμου Πύργου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση του βουνού του Κατακόλου θα εκτελέσει το προσεχές χρονικό διάστημα ο δήμος Πύργου, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ενέκρινε το σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος.

Στόχος των εργασιών είναι να αντιμετωπιστούν κατολισθητικά φαινόμενα και να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού καθώς αυτές που βρίσκονται κάτωθι του νεκροταφείου του οικισμού.

Οι θέσεις στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις, είναι έναντι του δρόμου που οδηγεί στο Κοιμητήριο του Κατακόλου, δεξιά του κεντρικού δρόμου του κεντρικού δρόμου Κατακόλου – Πύργου, 50μ. από το δημοτικό σχολείο, δεξιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έναντι του λιθόστρωτου που οδηγεί στο παλιό κοιμητήριο του οικισμού και κατάντη του ξενοδοχείου «Ορίζοντες».

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, οι θέσεις παρέμβασης εντοπίζονται κατά μήκος της πλευράς του βουνού προς τον δρόμο Πύργου-Κατακόλου. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία οπτική επαφή με το Ποντικόκαστρο και την Αρχαία Φειά που χωροθετούνται στην αντίθετη πλευρά του βουνού, στην οποία πρόκειται να γίνει καθαίρεση του βράχου βρίσκεται πλησίον του ξενοδοχείου «Ορίζοντες».

Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε απόσταση από 1100- 1500 μ. από τον αρχαίο λιμένα και το Ποντικόκαστρο και από τις εργασίες δεν προκύπτει καμία βλάβη άμεση ή έμμεση, αισθητική βλάβη ή επιβάρυνση στο ιστάμενο μνημείο του Ποντικόκαστρου και στο χώρο του λιμανιού της αρχαίας Φειάς.

Επισημαίνεται ότι για την κοπή των δέντρων και τις νέες φυτεύσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη το δασαρχείου Πύργου. Μετά το πέρας των εργασιών θα γίνει εκ νέου φύτευση δέντρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, δεν θα εγκατασταθεί λατομείο αδρανών υλικών, θα απομακρυνθούν μετά το πέρας του έργου όλα τα προϊόντα καθαρισμού, μπάζα κλπ, δεν θα γίνει η διάνοιξη νέων τμημάτων οδοποιίας και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος