FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για την οριοθέτηση του Ενιπέα

Ημερομηνία: 04-11-2021 | Συντάκτης:

-Tι ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παν. Φλέσσας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Θετικά γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας στην οριοθέτηση του ποταμού Ενιπέα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική μελέτη που θα εκπονήσει με διαγωνισμό η ΠΕ Ηλείας.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φλέσσας, το τμήμα στο οποίο προβλέπεται διευθέτηση, ξεκινά από τη γέφυρα της αρδευτικής διώρυγας Σαλμώνης και φτάνει ως τη γέφυρα στην Εθνική Οδό Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας μήκους 2,74 χλμ. και πρόκειται για υδραυλικό έργο, που περιλαμβάνει την οριοθέτηση σε συνδυασμό με την διευθέτηση με τεχνικά έργα (συρματοκιβώτια, στρωμνές Reno).

«Η περιοχή παρουσιάζει, και μάλιστα με συχνή επανάληψη τα τελευταία χρόνια, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με σημαντικότερα τα γεγονότα στις 5/2/2012 και 8/5/2018. Με τις καταρρακτώδεις βροχές τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών από τις ορεινές ζώνες μεταφέρονται στην πεδινή περιοχή, αφού η έλλειψη φυτοκάλυψης έχει σαν αποτέλεσμα την διάβρωση των εδαφών. (…) Στην περιοχή που ο ποταμός Ενιππέας εφάπτεται με τη δημοτική οδό Νεράιδα – Λατζόι έχουν εκδηλωθεί αστοχίες της οδού λόγω των υποσκαφών και της διάβρωσης του πρανούς αυτής προς τον ποταμό. Στα πεδινά τμήματα, όπου στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχει γίνει διανομή των αγροτεμαχίων με αναδασμούς, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα από την διάβρωση στις όχθες του ποταμού. Επίσης, η κοίτη του ποταμού, λόγω της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τα ποτάμια συστήματα και λόγω της μεγάλης έντασης των βροχοπτώσεων των τελευταίων χρόνων, αλλάζει κατεύθυνση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες και να γίνεται απαραίτητη η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού και η κατασκευή έργων διευθέτησης και ελέγχου των εξελισσόμενων πρανικών διαβρώσεων και αποθέσεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι ως τώρα έχουν εγκριθεί η τοπογραφική μελέτη και η Προμελέτη υδραυλικών έργων, στο πλαίσιο παλαιότερης σύμβασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας.

Η νέα μελέτη που σχεδιάζει να εκπονήσει η Περιφέρεια, προβλέπει την πλήρη οριοθέτηση και διευθέτηση του ποταμού Ενιππέα στο μήκος (16,3 χλμ) της πεδινής κοίτης του ποταμού, από τις εκβολές του στον Αλφειό έως το τμήμα του ποταμού που διέρχεται παράλληλα στον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο προς τον οικισμό Νεράιδας και πριν από τη γέφυρα Νεράιδας, μη συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου τμήματος του ποταμού από τη θέση διέλευσης της αρδευτικής διώρυγας περιοχής Σαλμώνης έως τη θέση διέλευσης της Ε.Ο. Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, για το οποίο εκπονείται η παρούσα μελέτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος