FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για την επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 31-05-2022 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με 14,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020
-Αποτρέπουμε την επιστροφή του εφιάλτη στην Ηλεία, δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αντίστροφά μετρά πλέον για τη δημοπράτηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς ο δήμος Ήλιδας, καθώς πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε το αίτημα χρηματοδότησης από τη Διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση & Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» και θα χρηματοδοτηθεί με 14,9 εκατ. ευρώ.

Η πιο σημαντική παράμετρος της απόφασης είναι πως η επέκταση του ΧΥΤΥ εντάχθηκε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και όχι στην επόμενη, εξέλιξη που ευνοεί τη γρήγορη κατασκευή του έργου και αποτρέπει τον κίνδυνο συμφόρησης του υπάρχοντος και κατ’ επέκταση την επιστροφή του εφιάλτη της προηγούμενης δεκαετίας.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Γιάννης Λυμπέρης, μια δύσκολη προσπάθεια εν μέσω πανδημίας στέφθηκε με επιτυχία.

«Παρά τις δυσκολίες και τα ασφυκτικά περιθώρια, καταφέραμε να εντάξουμε την επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, κάτι πολύ σημαντικό, διότι αν το έργο πήγαινε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα καθυστερούσαμε σημαντικά και θα υπήρχε κίνδυνος να επιστρέψει η Ηλεία στον εφιάλτη των προηγούμενων ετών και σε καταστάσεις που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι και επιδίωξή μας είναι να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023. Με βάση τις μελέτες που έχουμε, η χωρητικότητα του ΧΥΤΥ υπερδιπλασιάζεται και λύνουμε το πρόβλημα για τουλάχιστον 17 χρόνια», τόνισε.


Γέμισε γρήγορα το κύτταρο

Η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς αποτέλεσε προτεραιότητα για τον δήμο Ήλιδας, καθώς το κύτταρο κορέστηκε πολύ γρήγορα με συνέπεια να έχει περιοριστεί αισθητά η χωρητικότητά του.
Ήδη από τις αρχές του 2021 είχαν γίνει γνωστό πως από τους 420-450.000 τόνους συνολικής χωρητικότητας, ελεύθεροι είχαν απομείνει περίπου 140-150.000, όπως είχε γίνει γνωστό στην απάντηση του κ. Λυμπέρη στην επερώτηση του επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο ρυθμός του κορεσμού σαφώς επιβραδύνθηκε με την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ωστόσο το πρόβλημα συμφόρησης παραμένει ορατό μέχρι να επεκταθεί η χωρητικότητα του ΧΥΤΥ.


Τι προβλέπεται στην επέκταση

Η Πράξη που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αφορά την επέκταση (Β’ φάση) του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας της ΜΕΑ Ηλείας για τουλάχιστον επιπλέον 17 έτη. Η επέκταση θα πραγματοποιηθεί σε τμήμα του ήδη αδειοδοτημένου γηπέδου στη θέση «Τριανταφυλλιά» Π.Ε. Ηλείας.

Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί με βάση την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ήλιδας και χωροθετείται βόρεια του υφιστάμενου με τη δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης περίπου 37,5 στρέμματα. Η συνολική έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΥ, φτάνει τα 265 στρέμματα και στο νότιο τμήμα της είναι το ενεργό κύτταρο του υφιστάμενου ΧΥΤΥ με έκταση λεκάνης περίπου 30 στρεμμάτων. Η επέκταση περιλαμβάνει μονάδα συλλογής και διαχείρισης των παραγόμενων από το ΧΥΤΥ στραγγισμάτων, δίκτυο διαχείρισης όμβριων υδάτων, δίκτυο συλλογής βιοαερίου και πυρσό καύσης, καθώς και λοιπά έργα υποδομής. Στη νέα λεκάνη θα μεταφέρεται και θα διατίθεται το μη αξιοποιήσιμο κλάσμα από τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, τη Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης και τη Μονάδα Αερόβιας Βιολογικής Επεξεργασίας – Κομποστοποίησης.

Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης (συμπεριλαμβανομένης της τελικής επικάλυψης) είναι τουλάχιστον 634.000 κυβικά και υπολογίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τουλάχιστον 17 χρόνια. Η πράξη θα υλοποιηθεί με δύο υποέργα. Στο πρώτο Υποέργο περιλαμβάνονται η Διαμόρφωση και εργασίες εκμετάλλευσης του χώρου, έργα στεγανοποίησης της λεκάνης απόθεσης, κατασκευή δικτύου συλλογής στραγγισμάτων -επεξεργασία /διάθεση αυτών, κατασκευή δικτύου συλλογής και διαχείρισης βιοαερίου, έργα διαχείρισης ομβρίων, εσωτερική οδοποιία, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος