FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» από Αμυρά για την ελεγχόμενη δίωξη αγριόχοιρων

Ημερομηνία: 13-10-2022 | Συντάκτης:

-Επιτρέπεται η συγκρότηση ειδικών συνεργείων για να μειωθεί ο πληθυσμός τους

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Αμυρά, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- η ελεγχόμενη δίωξη των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, καθώς και μη δεσποζόμενων χοίρων, σε όλη την επικράτεια, από ειδικά συνεργεία, που θα συσταθούν άμεσα με αποφάσεις των Επιθεωρητών Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους στη γεωργία, στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα.

Μεταξύ των λόγων που επέβαλλαν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρονται:

  • Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδος καταγράφεται υπερπληθυσμός του είδους Susscrofa (αγριόχοιρου) και κυρίως υβριδίων αυτού που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες με αντίστοιχα αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία.
  • Το γεγονός ότι, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως είναι η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνονται και συνεχής αναφορά σε ζημιές που προκαλούνται από αυτούς και τα υβρίδιά τους.

Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες που υπάγονται στις Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και Αττικής, αποτελεί μέση προτεραιότητα και θα πρέπει αυτές οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στην έκδοση αποφάσεων συγκρότησης ενός ή περισσότερων συνεργείων δίωξης ανά Δασική Υπηρεσία, στα πλαίσια της παρούσας απόφασης. Τα συνεργεία στις υπηρεσίες αυτές θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν μετά από αξιολόγηση της σχετικής ανάγκης προστασίας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή ευθύνης τους και κατόπιν σχετικής συνεννόησης ή αιτήματος το οποίο υποβάλλεται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) ή την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής ή τμήμα κτηνιατρικής της Π.Ε.

Χρόνος λειτουργίας Τα συνεργεία δίωξης θα επιχειρούν όλη τη διάρκεια του έτους παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της υπ’ αρ. 147/21886/25-01-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στους αγριόχοιρους – Καθορισμός πλαισίου συνεργασίας αρμόδιων αρχών και φορέων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Η ρύθμιση των πληθυσμών αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών, θα διενεργείται, αποκλειστικά και μόνο με τη θήρα τους σε δασικές, αγροτικές και λοιπές περιοχές, σε όλη την επικράτεια, από τα συγκροτούμενα στα πλαίσια της παρούσας συνεργεία.

β. Σχεδιασμός δράσεων – υλοποίηση μέτρων δίωξης

Το σχεδιασμό (συγκρότηση συνεργείων, τεχνικές θήρας, περιοχές δράσης, επαναληψιμότητα, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας του μέτρου) αναλαμβάνει το Γραφείο Θήρας της αρμόδιας περιφερειακής Δασικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των οικείων Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των μελών των συνεργείων δίωξης, η συγκρότησή τους θα γίνεται από ομάδες έμπειρων κυνηγών, μελών των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, που ήδη λειτουργούν αποτελεσματικά και γνωρίζουν τις περιοχές εφαρμογής του σχεδιασμού.

Εφόσον το συνεργείο δίωξης δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε ελεύθερους κυνηγότοπους, δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία δασικού υπαλλήλου. Κατά την περίπτωση που τα συνεργεία δίωξης ενεργούν εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής και εντός απαγορευμένων στη θήρα περιοχών, η δράση τους θα εποπτεύεται υποχρεωτικά από δασικούς υπαλλήλους ή ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες μεριμνούν ώστε κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και τις προβλεπόμενες από τη ρυθμιστική απόφαση ημέρες άσκησης της θήρας του αγριόχοιρου, τα προγράμματα δίωξης να διενεργούνται εκτός της επιτρεπόμενης μέρας κυνηγίου, κατά τη διάρκεια του ωραρίου θήρας, ιδίως σε γεωργικές και ημιορεινές περιοχές, όπου παρατηρούνται αγριόχοιροι και υβρίδια αυτών ή μη δεσποζόμενοι χοίροι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος