FOLLOW US: facebook twitter

Ποιες ελευθερίες μας δίνονται πίσω σταδιακά από σήμερα – Πότε λέμε αντίο στο SMS στο 13033

Ημερομηνία: 10-05-2021 | Συντάκτης:

Χαλαρώνουν περισσότερο από σήμερα Δευτέρα, τα μέτρα που ίσχυαν το τελευταίο εξάμηνο.

Σήμερα, οι γονείς πρέπει να στείλουν SMS με τον κωδικό 4 για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ενώ μαζί τους πρέπει να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακινήσεις και αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγο ακόμα καθώς στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα SMS στο 13033 ενώ την ίδια μέρα αποχαιρετούμε τα click away και click inside και ανοίγει η μετακίνηση εκτός νομού.

Αργότερα στις 15 έπεται το άνοιγμα του τουρισμού, που θα σημάνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών ενώ θα επιτρέπεται και η κυκλοφορία από νομό σε νομό.

Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι σίγουρα η ώρα απαγόρευσης θα πάει λίγο πιο αργά σταδιακά και με το άνοιγμα του τουρισμού, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ.

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο, σχολεία και φροντιστήρια

Από σήμερα Δευτέρα αλλάζει το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Επίσης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Ανοίγουν σταδιακά…

Ακόμη, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου,  να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος