FOLLOW US: facebook twitter

Πώς ξεχωρίζετε την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά, τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

Ημερομηνία: 23-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Αυτά είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και της ανεμοβλογιάς, τι αναφέρουν Ματίνα Παγώνη και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ανακούφιση προκάλεσαν στη χώρα μας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων του άνδρα που θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα για ευλογιά των πιθήκων και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικό καθώς το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Με αφορμή ωστόσο την παγκόσμια ανησυχία σχετικά με το θέμα μίλησαν τόσο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη όσο και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την ευλογιά των πιθηκών που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. 

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής. 

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. 

Για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.


dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος