FOLLOW US: facebook twitter

Πώς θα στηθεί η “ομπρέλα” προστασίας από τεκμήρια και πέναλτι για τις e – αποδείξεις

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  εξετάζει πώς θα γίνει πιο εύκολα και αξιόπιστα η καταγραφή, όσων θα ενταχθούν στην περίμετρο προστασίας για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Έτσι με ένα νέο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1 θα εμφανιστούν αυτόματα ως πληττόμενοι και δεν θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα καταβάλουν έξτρα φόρο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται η μη προσμέτρηση τεκμηρίων στον προσδιορισμό φόρου για τις τέσσερεις κατηγορίες φορολογουμένων εφόσον μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το εν λόγω σύστημα των τεκμηρίων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ που το 2020 είτε αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους, είτε εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενοι.
  • Για όσους εργαζόμενους πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων υπήρξε αναστολή σύμβασης για μεγάλο διάστημα
  • Για όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ
  • Για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν γράψει απώλειες για τα μισθώματα που ελάμβαναν το 2020. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων και του «απαγορευτικού» στην αγορά πολλοί ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020 ή ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Παράλληλα όπως ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών, παρά το ότι το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου, εξετάζεται σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μην ισχύσει το όριο αυτό του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις πιθανότατα για τις παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο το τελικό πλαίσιο θα αποφασιστεί με συνεννόηση με τους θεσμούς .

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος