FOLLOW US: facebook twitter

Πώς περιπλέκει την αγορά κρέατος ο κορονοϊός

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Με την Κίνα να παρουσιάζει πλέον μικρότερο ρυθμό διάδοσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ), αλλά και την εμφάνισή της σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα), αποκτά ιδιαίτερη σημασία η νέα σχετική έκθεση που εξέδωσε η τράπεζα του αγροδιατροφικού τομέα, Rabobank.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ΑΠΧ ενδέχεται να επηρεάσει και να διαταράξει το εμπόριο, την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων κρέατος στη διάρκεια του 2020. Υποστηρίζει όμως ότι η εμφάνιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να περιπλέξει την κατάσταση στα παγκόσμια δεδομένα του κλάδου.

Ο Covid 19 επηρεάζει την αλυσίδα όλων των ειδών κρέατος στην Κίνα, λένε οι αναλυτές της Rabobank, που αισιοδοξούν ότι η ασθένεια θα είναι σύντομα ελέγξιμη, με βραχυπρόθεσμες μόνο επιπτώσεις, και θα δούμε ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα και η ευθραυστότητα που συνεισέφερε ο νέος ιός θα παραμείνει.

Εκείνο που μέχρι σήμερα φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι εξαιτίας του Covid 19 θα δούμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 στην κινεζική παραγωγή χοιρινού καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ζωικού κεφαλαίου και στη δημιουργία νέων εκμεταλλεύσεων, ενώ την παραγωγή χοιρινού της Κίνας θα επηρεάσει και η διαταραχή των μεταφορών που έχει επιφέρει η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι καραντίνες κλπ. Μια κανονικοποίηση αυτών των συνθηκών θα επέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Περαιτέρω, η ζήτηση αναμένεται ότι θα είναι αδύναμη στο πρώτο εξάμηνο εξαιτίας των μέτρων καραντίνας – την ίδια στιγμή, θα παίξει ρόλο η μεταστροφή της κατανάλωσης από τη μαζική εστίαση προς το λιανεμπόριο. Η μείωση του κύκλου εργασιών στη μαζική εστίαση θα φτάσει στο 20% το πρώτο εξάμηνο. Η ζήτηση θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά.

Οι προοπτικές συνεπώς για το εμπόριο κρέατος το 2020 παραμένουν ασαφείς, ενώ μένει να δούμε πώς θα έρθει να «κουμπώσει» στις παραπάνω συνθήκες η Φάση Ι της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Θυμίζουμε ότι η Κίνα έχει δεσμευθεί να εισαγάγει πολύ περισσότερα αγροτικά (και όχι μόνο) προϊόντα από τις ΗΠΑ την επόμενη διετία. Στη Φάση Ι της συμφωνίας η Kίνα θα δαπανήσει 32 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα δαπανούσε το 2017, για να προμηθευτεί αμερικανικά αγροδιατροφικά προϊόντα (με μεγάλο μερίδιο μεταξύ αυτών να κατέχουν το βοδινό και το χοιρινό κρέας).

Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να διακρίνει κάποιος τις επιπτώσεις που θα έχει ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραγόντων στην πορεία των κινεζικών εισαγωγών και στις τιμές κρέατος στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2020, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Rabobank κάνει λόγο για αβεβαιότητες. Η περίπλοκη κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο κρέατος θα είναι μαζί μας και φέτος…

Πηγή: meatnews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος