FOLLOW US: facebook twitter

Πώς οι νέοι αγρότες μπορούν να «οργώσουν» το επιχειρείν

Ημερομηνία: 14-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

1. Γιατί να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα;

Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμη και εν μέσω της ισχυρής αυτής οικονομικο-κοινωνικής κρίσης παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, για την περίοδο 2014-2020, μέσω της νέας ΚΑΠ, με τις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να δαπανηθεί κονδύλι ύψους περίπου 19,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου. Συνεπώς, η ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων ανάπτυξης και προοπτικών του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με τα παρεχόμενα επενδυτικά μετρά στήριξης, λειτουργούν ως εφαλτήρια για την επιλογή της επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτόν.

2. Είναι εύκολο να εισέλθω στον κλάδο χωρίς να έχω δική μου γη ή/και ζωικό κεφάλαιο;

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο νέων ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό κλάδο χωρίς να κατέχουν ιδιόκτητες εκτάσεις ή να έχουν στην κατοχή τους μόλις λίγα στρέμματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην καταφέρνουν, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν, να αποκτήσουν μια βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των εισροών (λιπάσματα, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ.) δε αφήνουν πολλά περιθώρια σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει έχοντας στην κατοχή του μια μικρή γεωργική έκταση. Για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια απόκτησης όσο μεγαλύτερης γεωργικής έκτασης και ταυτόχρονα η έκταση αυτή να βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μια περιοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής.

3. Εάν δεν έχω σχέση με τον χώρο, πού είναι καλύτερο να στραφώ, στη γεωργία ή την κτηνοτροφία;

Κατά γενική ομολογία ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτόν της φυτικής παραγωγής καθώς θα πρέπει το ζωικό κεφάλαιο να είναι ιδιόκτητο (περνάει στην ιδιοκτησία του παραγωγού) και εκείνος είναι υπεύθυνος για τα έξοδα υγείας και διατροφής των ζώων και των σταβλικών εγκαταστάσεων. Στη φυτική παραγωγή ο γεωργός με μία ετήσια καλλιέργεια θα έχει συγκριτικά πολύ λιγότερα έξοδα για τη φροντίδα της εκμετάλλευσής του, αν και σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο τόσο και το μέγεθος της εκμετάλλευσης όσο και οι δαπάνες για τα αγροτικά εφόδια.

4. Σε ποιες καλλιέργειες μπορώ να στραφώ; Παραδοσιακές ή εναλλακτικές;

Ο υποψήφιος αγρότης θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του πολλές παραμέτρους προκειμένου να επιλέξει την καλλιέργεια με την οποία πρέπει να ασχοληθεί. Αρχικά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το κλίμα στην περιοχή εγκατάστασης της καλλιέργειας ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την καλλιέργεια που έχει επιλέξει και να έχει γνώση για τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί ώστε να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Σχετικά με το είδος της καλλιέργειας καλό θα ήταν να ξεκινήσει από κάποια παραδοσιακή καλλιέργεια χωρίς να χρειάζεται να καλλιεργήσει μεγάλη έκταση.

5. Πόσα κεφάλαια χρειάζομαι για να ξεκινήσω;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς ο κάθε παραγωγός στην έναρξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας μπορεί να ξεκινήσει με μικρή εκμετάλλευση, την οποία και μπορεί να διαχειριστεί οικονομικά. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά των αγροτεμαχίων προς εκμετάλλευση ή των σταβλικών εγκαταστάσεων (ενοικίαση), αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα αγροτικά εφόδια μπορούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές δυνατότητες του παραγωγού.

6. Μπορώ να ενταχθώ σε πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών και ταυτόχρονα σε άλλα προγράμματα από το ΠΑΑ, π.χ. Σχέδια Βελτίωσης;

Φυσικά. Το πρόγραμμα νέων αγροτών στοχεύει στην προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η ενασχόλησή τους με τη γεωργία. Τα σχέδια βελτίωσης πρόκειται να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και αγορά παγίων στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φθάσει μέχρι 90% σε Σχέδια Βελτίωσης για Νέους Αγρότες και τις Ομάδες Παραγωγών εφόσον ο υποψήφιος πληροί αθροιστικά τα απαιτούμενα κριτήρια.

7. Τι είναι η πρώτη εγκατάσταση και ποια η ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης;

Πρώτη εγκατάσταση Νέων Γεωργών νοείται η για πρώτη φορά επαγγελματική ενασχόληση με τη γεωργία για τα φυσικά πρόσωπα, ή ισοδύναμα, ή για πρώτη φορά ανάληψη της αρχηγίας / ελέγχου σε νομικό πρόσωπο με γεωργική δραστηριότητα. Στην περίπτωση των ατομικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, πρώτη εγκατάσταση νοείται όταν τα φυσικά πρόσωπα – νέοι γεωργοί που είναι αρχηγοί αυτών των εκμεταλλεύσεων εγγράφονται στο ΜΑΑΕ ως «νεοεισερχόμενοι» στον αγροτικό τομέα

8. Θα πρέπει να ενταχθώ κατευθείαν σε Οργάνωση Παραγωγών;

Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο συνίσταται η ένταξη σε μια Οργάνωση Παραγωγών, δεδομένου ότι εξασφαλίζει μια σειρά από οφέλη στον παραγωγό, όπως η επίτευξη καλύτερης τιμής για τα προϊόντα τους, η μείωση του κόστους και η καλύτερη διαχείριση της παραγωγής. Υπό την αιγίδα της Ο.Π. ο παραγωγός ακόμη μπορεί να συμμετέχει σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα, όπως μηχανολογικού εξοπλισμού, συστημάτων άρδευσης, πολλαπλασιαστικού υλικού, αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας κ.λπ.

9. Πόσο εύκολο είναι να καθετοποιήσω την καλλιέργειά μου;

Αναμφισβήτητα η καθετοποίηση συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και στη μεγιστοποίηση της απόδοσης κέρδους για τον παραγωγό, επομένως αποτελεί βασική επιδίωξη για μεγάλο αριθμό παραγωγών. Ωστόσο, για την επίτευξή της απαιτούνται μια σειρά κατάλληλων οικονομικών και μηχανολογικών/τεχνολογικών πόρων, η απόκτηση των οποίων δεν είναι πάντα εφικτή, ιδιαίτερα για όσους είναι στην αρχή της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος