FOLLOW US: facebook twitter

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις αγορές ελαιολάδου

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Του Βασίλη Ζαμπούνη

Την ώρα που τα θύματα του κορονοϊού πολλαπλασιάζονται και η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται συθέμελα, οι αγορές του ελαιολάδου έχουν μεν επηρεαστεί, αλλά συνεχίζουν να κινούνται σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, αν και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιά θα είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Μετά την Κίνα, η Ιταλία, με 631 μέχρι και αυτή τη στιγμή θανάτους, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει «σφραγιστεί» επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τη διακίνηση προϊόντων όπως το ελαιόλαδο. Οι παραδόσεις βυτίων συνεχίζονται μεν, όμως με ρυθμούς που καθυστερούν έχοντας προσαρμοστεί στις έκτακτες συνθήκες. Έτσι κάθε βυτίο θα πρέπει να υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους στα «σύνορα» που χωρίζουν πια την Ιταλία όχι μόνο με τις άλλες χώρες αλλά και στο εσωτερικό της, από χωριό σε χωριό. Στη συνέχεια όταν φτάσει στον προορισμό του ψεκάζεται για να απολυμανθεί και θα πρέπει να περιμένει αρκετές ώρες μέχρι να αποσφραγιστεί. Οι ιταλικές επιχειρήσεις εισαγωγής και τυποποίησης εργάζονται με μειωμένο προσωπικό, οπότε οι δειγματισμοί, οι χημικές αναλύσεις, οι μεταγγίσεις, όλη δηλαδή η διαδικασία παρατείνεται, ανεβάζοντας και το κόστος.

Παρ’ όλα αυτά τα εμπόδια οι εξαγωγές (ή μάλλον, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές) της Ελλάδας προς την Ιταλία συνεχίζονται και μάλιστα από ελληνικής πλευράς ίσως υπάρχει και μια διάθεση να επιταχύνουν τις πωλήσεις, να «διώξουν» οι παραγωγοί/ ελαιοτριβείς / έμποροι τα λάδια τους φοβούμενοι «τι τους ξημερώνει».

Στην εσωτερική αγορά της Ιταλίας, οι πιο αρνητικές επιπτώσεις θα προέλθουν από την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος, γεγονός που αναπόφευκτα θα μειώσει την κατανάλωση.

Η μαζική εστίαση (HORECA) ίσως επηρεαστεί αρνητικά και από τους ίδιους τους Ιταλούς, που θα μειώσουν τις εξόδους τους, όμως αυτό μάλλον αντισταθμίζεται από την αύξηση της οικιακής κατανάλωσης γιατί οι οικογένειες θα μαγειρεύουν συχνότερα.

Οι παραπάνω «λεπτομέρειες» έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, να βαδίζουμε στα ίδια χνάρια με τους Ιταλούς, εκτός αν εκτονωθεί η κρίση.

Σε άλλες χώρες εισαγωγής όπως π.χ. την Γερμανία, εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα αξιοπρόσεκτη ζήτηση από τις αλυσίδες διανομής που στοκάρουν τυποποιημένο προϊόν, θέλοντας ίσως να προλάβουν είτε αύξηση της εσωτερικής τους κατανάλωσης, είτε/και δυσκολίας στις ελαιοπαραγωγές χώρες εξαγωγής.

Πηγή: olivenews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος