FOLLOW US: facebook twitter

Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να διαχειριστεί τον πρώτο του χωρισμό

Ημερομηνία: 18-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Η αντιμετώπιση ενός χωρισμού είναι μια δύσκολη εμπειρία σε οποιαδήποτε ηλικία, πολύ περισσότερο όταν διανύεις την εφηβεία.

Μπορεί τώρα να είστε μητέρα αλλά κάποτε ήσασταν έφηβη. Μπορείτε να θυμηθείτε την πρώτη αγάπη σας αλλά και το πικρό τέλος μιας σχέσης. Ξέρετε, λοιπόν, ότι σε έναν έφηβο ένας χωρισμός μπορεί να φαίνεται σαν το τέλος του κόσμου.

Οι έφηβοι, μετά τον πρώτο τους χωρισμό, είναι σχεδόν σίγουροι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να βρουν την αληθινή αγάπη. Εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Εάν το έφηβο παιδί σας, αγόρι ή κορίτσι, περνάει την εμπειρία του χωρισμού διαβάστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε:

Χρειάζεται χρόνος

Εξηγείστε στον έφηβό σας ότι χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσει έναν χωρισμό. Ο έφηβος σας είχε επενδύσει αρκετό χρόνο και συναισθήματα στη σχέση, οπότε χρειάζεται κάποιος χρόνος πριν αρχίσουν όλα να είναι κανονικά και πάλι ή πριν αρχίσει να νιώθει πώς η ζωή του είναι όπως και πριν. Συζητήστε μαζί με το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι δεν βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για τις σχέσεις, τη ζωή κ.λπ.

Ενθαρρύνετε τη συζήτηση

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μοιράζεται τα συναισθήματα του με ένα φίλο ή έναν γονέα. Ενθαρρύνετε τον έφηβο να μιλήσει και να επικοινωνήσει. Εάν έχετε αναπτύξει έναν δεσμό εμπιστοσύνης και φιλίας με το έφηβο παιδί σας ζητήστε του να σας μιλήσει για το πώς νιώθει. Μιλώντας για την απογοήτευσή του και τα αρνητικά του συναισθήματα θα τον / την βοηθήσει να αρχίσει να νιώθει καλύτερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό ο έφηβός σας να μην μπορεί να ξεπεράσει εύκολα όλο αυτό που του συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση και αν διαπιστώσετε ότι η καθημερινή ζωή του εφήβου σας διαταράσσεται, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν σύμβουλο εφήβων ή ψυχολόγο.

Διατηρήστε μια ρουτίνα

Είναι φυσιολογικό αν το έφηβο παιδί σας, μέχρι να ξεπεράσει τον χωρισμό, δεν μπορεί το ίδιο εύκολα να ακολουθήσει τη ρουτίνα ζωής που είχε πριν από αυτόν. Ωστόσο, χωρίς να το πιέζεται πολύ είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί την προηγούμενη ρουτίνα σε ό,τι αφορά τις καθημερινές δουλειές και τις δραστηριότητές του. Μια σταθερή ρουτίνα θα βοηθήσει τον έφηβο να αντιμετωπίσει ευκολότερα αυτό που βιώνει. Θα έχει λιγότερο χρόνο για σκέψεις – τι συνέβη, γιατί, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί κ.λπ. Ζητήστε από τον έφηβο να ξυπνά την τακτική του ώρα, να ετοιμάζεται κανονικά για την ημέρα, να συνεχίσει τις ίδιες δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση της τάξης, οι συναντήσεις με τους φίλους του, κάποιο άθλημα κ.ο.κ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος