FOLLOW US: facebook twitter

Πώς να αντιμετωπίσετε τον οικονομικό Γολγοθά του επόμενου εξαμήνου

Ημερομηνία: 04-09-2020 | Συγγραφέας:

Από το τέλος του μήνα μέχρι και το Φεβρουάριο αρχίζουν να καταβάλλονται διπλές δόσεις στην εφορία. Για κάποιους οι έξι δόσεις είναι λίγες και η ηλεκτρονική αποπληρωμή δύσκολη.

Παρά την αύξηση των δόσεων από 3 δίμηνες σε 8 μηνιαίες για το φόρο εισοδήματος και από 5 σε 6 για τον ΕΝΦΙΑ, μετά τις ανατροπές που έχει φέρει ο κορονοϊός στα εισοδήματα των νοικοκυριών, μπορεί και το νέο δοσολόγιο να είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί. Τούτο με δεδομένο ότι εκτός από την εφορία το φθινόπωρο έρχεται να φορτώσει ένα πλήθος υποχρεώσεων σε οικογένειες με παιδιά. Υπάρχουν όμως αρκετές λύσεις που θα κάνουν την αποπληρωμή των φόρων πιο ανεκτή.

Ειδικότερα οι τρόποι για περισσότερες δόσεις είναι δύο:

Με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας

Η πρώτη λύση προσφέρεται από το τραπεζικό σύστημα. Η παροχή πληρωμής όλων των φόρων σε 12 άτοκες δόσεις παρέχεται από όλες τις εμπορικές τράπεζες, φτάνει να υπάρχει υπόλοιπο για το σύνολο των φόρων που θα πληρωθούν. Τούτο διότι η τράπεζα δεσμεύει για λίγες μέρες το σύνολο του ποσού και στην συνέχεια χρεώνει μόνο την δόση που καταβάλλεται κάθε μήνα. Βασική προϋπόθεση ο κάτοχος να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων της κάρτας. Οι συνεπείς μπορούν να ζητήσουν ακόμη και αύξηση του πιστωτικού τους ορίου αν αυτό δεν επαρκεί για την πληρωμή των φόρων Με πιστωτική κάρτα μπορούν να αποπληρωθούν εκ των υστέρων και οι τυχόν καθυστερημένες δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου ή η διπλή δόση του Αυγούστου για όσους υπέβαλαν την δήλωση μέσα στον προηγούμενο μήνα. Ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας που έρχονται τον Δεκέμβριο.

Νέα πάγια ρύθμιση

Η δεύτερη λύση δίνεται από το ίδιο το Δημόσιο μέσα από την νέα πάγια ρύθμιση που ισχύει από το τέλος του 2019 για ρύθμιση από 24 έως και 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Εδώ η αποπληρωμή δεν είναι άτοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 5,32% για την αποπληρωμή έως 12 δόσεις έως και 6,82% για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις. Παρέχει όμως την δυνατότητα ρύθμισης όχι μόνο των φόρων του 2020 αλλά και έκτακτων φόρων (πχ φόρο κληρονομίας) που δεν παρέχεται από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.

Όσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης θα έχουν μπόνους. Κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Πώς θα αποφύγετε τραπεζικές προμήθειες

Όσοι θεωρούν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πέντε διπλές και την τριπλή δόση του Δεκεμβρίου (φόρος εισοδήματος , ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας) θα πρέπει να αποφύγουν την πληρωμή στο γκισέ της Τράπεζας. Με το πρόσχημα της αποθάρρυνσης του συνωστισμού στα ταμεία και της ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών χρεώνουν υπέρογκες προμήθειες ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Οι εναλλακτικές λύσεις

– Η πληρωμή μέσω e-banking για όσους έχουν κωδικούς για ηλεκτρονική τραπεζική σε μια ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες.

– Η πληρωμή μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ΑΤΜ. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά μεγάλη εξοικείωση με το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καθώς θα πρέπει να περάσει σωστά τον κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης .

– Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών των τραπεζών. Εδώ η πληρωμή είναι πιο άνετη, καθώς πληρώνει κάποιος είτε με χρεωστική κάρτα και μετρητά και μπορεί να προσφύγει στην βοήθεια κάποιου υπαλλήλου του υποκαταστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων