Με τον ν. Κατσέλη και τον πτωχευτικό

Τη δυνατότητα διαγραφής χρεών στην εφορία δίνει ο νόμος Κατσέλη (ν. 3869/2010), εφόσον όμως ο οφειλέτης πληρώσει όλα όσα προβλέπονται για τη ρύθμιση του χρέους του με δικαστική απόφαση και υποβάλει σχετική αίτηση στην Εφορία εντός διετίας.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Κατσέλη ρυθμίζονταν όλες οι οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο και ο οφειλέτης μπορούσε να διασώζει την κύρια κατοικία του. Για τις οφειλές στην εφορία, οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν εξόφληση ενός μικρού μέρους και διαγραφή του υπολοίπου, η οποία όμως δεν γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτεί να ακολουθηθούν ορισμένες διαδικασίες.

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής διευκρινίζει θέματα όπως ο χρόνος επέλευσης της απαλλαγής, τι συμβαίνει με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτου, τις προϋποθέσεις διαγραφής υπολοίπου οφειλών, την έκταση και τις έννομες συνέπειες της απαλλαγής, τις ειδικές συνέπειες απαλλαγής από ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές και τη διαδικασία διαγραφής υπολοίπου χρεών.

Παρόλο που το άρθρο 8 παρ. 5 του Ν. 3869/2010 δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να ορίζει μηδενικές καταβολές, η απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του επέρχεται μετά την πάροδο του ορισθέντος διαστήματος καταβολών και όχι εξ αρχής με την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αυτό συμβαίνει διότι κατά το διάστημα αυτό η απόφαση μπορεί να μεταρρυθμιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αυξομειώσεις στα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη προς ικανοποίηση των πιστωτών.

Η πάροδος του χρονικού διαστήματος ως προϋπόθεση για την απαλλαγή στην περίπτωση μηδενικών καταβολών διαφέρει από τις περιπτώσεις όπου έχουν διαταχθεί καταβολές ορισμένου ποσού (μη μηδενικές), όπου η απαλλαγή μπορεί να επέλθει και νωρίτερα, αν ο οφειλέτης εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του πριν από την πάροδο του οριζόμενου χρόνου.

Εάν η δικαστική απόφαση περί ορισμού μηδενικών καταβολών προσδιορίζει διαφορετικά τον χρόνο επέλευσης της απαλλαγής, η Φορολογική Διοίκηση υποχρεούται να συμμορφωθεί.