FOLLOW US: facebook twitter

«Πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία»

Ημερομηνία: 21-09-2022 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας στον Πολυχώρο Ήλιδας για τις παγκόσμιες εξελίξεις με τον Κων. Φίλη

  • Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και μια παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΠΩΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΠΙΟ»-» του οποίου την επιμέλεια έχει ο Κ. Φίλης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον αν. Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολεγίου και διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Φίλη και αναλυτή Διεθνών Σχέσεων, σε μια συζήτηση για τις συνέπειες του Ρωσσοουκρανικού πολέμου στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς και για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στον Πολυχώρο Πολιτισμού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα. Με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη που θα φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ιστορία γράφεται ενώπιόν μας σε πρώτο ενικό!

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης καλωσορίζοντας τον Καθηγητή, ο Δικηγορικός Σύλλογος  προσπαθώντας να είναι επίκαιρος αναφορικά με τα τεκταινόμενα γύρω μας και ειδικότερα στην περιοχή μας (Ουκρανία-Ανατολική Μεσόγειο) απευθύνθηκε στον κ. Φίλη, που είναι και συγγραφέα βιβλίων κ,  προκειμένου να μας καταθέσει τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του τις σχετικές με τα παραπάνω θέματα.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης γνωστός σε όλους μας από την συγγραφή βιβλίων, τη διδασκαλία του σε ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και αντίστοιχες σχολές και από την παρουσία του στα Μ.Μ.Ε. και την πάντα αιχμηρή και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα. Από τον κ. Κ. Φίλη, έγινε και παρουσίαση του τβιβλίου με τον τίτλο «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΠΩΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΠΙΟ» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ένα συλλογικό βιβλίο του οποίου είχε την επιμέλεια. 

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος καταρχήν στο συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία « Το Μέλλον της Ιστορίας βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας ενός πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία, οι συνέπειες του οποίου θα είναι πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες. Μέσα από ευσύνοπτες απαντήσεις 16 ειδικών σε 26 ερωτήσεις, και τις παρεμβάσεις του επιμελητή της έκδοσης, οι αναγνώστες αποκτούν μια εμπεριστατωμένη εικόνα για σχεδόν όλες τις παραμέτρους του δραματικότερου μεταψυχροπολεμικά παγκόσμιου γεγονότος, που μάλιστα επιδρά καταλυτικά στις ζωές μας. Ενός γεγονότος που, εκτός από αβεβαιότητα, κατακόρυφες αυξήσεις και κρίσεις στις τιμές ενέργειας και αγαθών, μας οδηγεί σε μία νέα πλανητική τάξη πραγμάτων, όπου το στοίχημα για Δύση και Ανατολή είναι ποια πλευρά θα ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού.»

«Στην περίπτωση της Ουκρανίας η Ιστορία γράφεται ενώπιόν μας σε ενεστώτα χρόνο»

Σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και βεβαίως τον πόλεμο στην Ουκρανία  ο κ. Φίλης σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « Είναι γνωστό σε όλους ότι ζούμε σε μία από τις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους ως Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος και Ελλάδα και η πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, οι αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεχής επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας κάνει το τοπίο όλο και πιο θολό. Είμαστε στην αυγή μιας νέας περιόδου για το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, με τις ισορροπίες να επαναπροσδιορίζονται καθημερινά. Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται, ένας πολυκεντρικός κόσμος γεννιέται, οι αλυσίδες τροφοδοσίας και οι ισορροπίες ισχύος διαταράσσονται και αναδιατάσσονται και η συναλλακτική διπλωματία της Realpolitik επιβεβαιώνει την κατίσχυσή της έναντι θεσμών και αρχών (δικαίου). Συνήθως υποτιμούμε ή δεν ερμηνεύουμε έγκαιρα τον αντίκτυπο των γεγονότων στην Ιστορία. Στην περίπτωση, όμως, της σύρραξης στην Ουκρανία η Ιστορία γράφεται ενώπιόν μας σε ενεστώτα χρόνο.»

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεγάλο κομμάτι του δικηγορικού κόσμου της Αμαλιάδας αλλά και όλης της Ηλείας καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της πόλης, που συνεχάρησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο γι αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος