FOLLOW US: facebook twitter

Πολλοί καρπουζοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τις κορονοενισχύσεις

Ημερομηνία: 12-11-2020 | Συντάκτης:
Δήλωναν  στο ΟΣΔΕ λόγω διαφοράς εισφοράς στον ΕΛΓΑ τα καρπούζια ως υπαίθρια και όχι ως πρώιμα χαμηλής κάλυψης

Πρόβλημα με τα στρέμματα  αντιμετωπίζουν αρκετοί  παραγωγοί πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης για την είσπραξη της ενίσχυσης λόγω της ζημιάς στο εισόδημά τους, από τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε όπως είναι γνωστό  προ ημερών, το ελληνικό αίτημα για ενίσχυση στο πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο στην περιοχή της  γειτονικής Τριφυλίας πολλοί παραγωγοί δηλώναν στο ΟΣΔΕ καρπούζια υπαίθρια και όχι πρώιμα χαμηλής κάλυψης λόγω διαφοράς εισφορών ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, περίπου 50% των εκτάσεων με καρπούζια στην Τριφυλία δηλώθηκαν σαν υπαίθρια και χάνουν την ενίσχυση.  Στην Ηλεία θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Ο.Π Αμαλιάδας, υπάρχουν περίπου 6.000 στρέμματα καρπουζιου χαμηλής κάλυψης και 20.000 υπαίθριου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και στην Ηλεία σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερης εκτασης από την Τριφυλία, έχει συμβεί το ίδιο αν και οι καρπουζοπαραγωγοί  είχαν προειδοποιηθεί να μην το αλλάξουν την δήλωσή τους γιατι το ΟΣΔΕ δεν θα έχει σωστά στοιχεία και δεν θα είναι δυνατή η δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί πρώιμων καρπουζιών στον ΑγροΤύπο, θα μπορούσε το ΥπΑΑΤ να χορηγήσει τις ενισχύσεις όχι με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αλλά με βάση τα τιμολόγια αγοράς σποροφύτων και πώλησης των καρπουζιών μέχρι το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου (που πωλούνται τα πρώιμα καρπούζια), έτσι ώστε να μην υπάρξει τέτοιο θέμα.

Στο μεταξύ και οι παραγωγοί της Ηλείας, καθώς και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, «πιέζουν» την κυβέρνηση να ενισχύσει λόγω της πανδημίας και τα υπόλοιπα καρπούζια. Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας,  το αίτημα των Ηλείων καρπουζοπαραγωγών ήδη κατατέθηκε στο Υπουργείο και οδεύει στην Ε.Ε . Βέβαια αν η ενίσχυση μειωθεί στα 50 ευρώ, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος για τους παραγωγούς, που πλήρωσαν πολύ ακριβά τις απώλειες του προϊόντος από τον κορονοϊό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος