FOLLOW US: facebook twitter

Πολλά τα κρούσματα ιλαράς και ιογενούς μηνιγγίτιδας στη Δυτική Ελλάδα!

Ημερομηνία: 18-02-2020 | Συντάκτης:
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα

Μείωση κατά 5,2% παρουσίασαν τα λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, ιλαρά, γρίπη, ιογενής μηνιγγίτιδα,, ηπατίτιδα τύπου Α, σαλμονέλωση, ιός Δυτικού Νέιλου ) το 2018 έναντι του 2017, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).  Τα  κρούσματα λοιμωδών νοσηματων ανήλθαν σε 5.589 το 2018 έναντι 5.894 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν το 2017. Αυτό προκύπτει από τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, με στοιχεία για τα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προέρχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρώην Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2018 αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα ιλαράς, τα οποία ανήλθαν σε 2.291 έναντι 968 το 2017 (αύξηση 136,7%), ενώ τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν από 2.531 σε 947, ή κατά 62,6%

Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση, ενώ η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τον Ιούλιο. Η οξεία ηπατίτιδα Α παρουσίασε διψήφια κρούσματα έως τον Μάρτιο, και μετά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μειώθηκε σε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο με σημαντική μείωση από τον Μάιο και εντεύθεν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξήθηκε τους θερινούς μήνες με κορύφωση τον Αύγουστο (144 κρούσματα), ενώ μηδενίστηκε τον χειμώνα.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των επτά λοιμωδών νοσημάτων τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εμφανίστηκαν στην Αττική (26,8%) και την Δυτική Ελλάδα (21,9%), ενώ στην Δυτική Ελλάδα παρουσιάστηκαν μετά την Αττική αυξημένα κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα σε ποσοστό 19%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος