FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτιστική πανδαισία στον Αγιάννη Πύργου

Ημερομηνία: 22-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ένα μοναδικό τριήμερο πολιτισμού και παραδόσεων τα «Λέτρινα 2020»  διοργανώνεται στον Άγιο Ιωάννη Πύργου το τριήμερο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 22,23 και 24 Ιουλίου από τις 9 το βράδυ.

Μουσική, χοροί, Καραγκιόζης, έκθεση ζωγραφικής και μια μεγάλη συναυλία !

Όλα δωρεάν και ελεύθερα και με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις και μέτρα για το κορονοϊό

Σύλλογοι, Δήμος Πύργου, καλλιτέχνες, χορευτικά, τραγουδιστές, εικαστικοί, θέατρο σκιών, λαϊκοί δημιουργοί ενώνονται με μεγάλη αγάπη, μεράκι και διάθεση προσφοράς και στα «Λέτρινα 2020» προσφέρουν ανοιχτόκαρδα μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής, χορού, θεάτρου, τραγουδιού.

Όλα αυτά θα αύλειο περιφραγμένο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Άγιο Ιωάννη Πύργου κάθε βράδυ.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η συναυλία της γνωστής και εκλεκτής τραγουδίστριας Κατερίνας Ντίνου σε τραγούδια λαϊκά, μεγάλων συνθετών με την συνοδεία μεγάλης ορχήστρας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Λέτρινα 2020»έχει ως εξής:

Τέταρτη 22 Ιουλίου

19:00-Έκθεση ζωγραφικής «Θέμης Τσιρώνης»

19:00-Έκθεση φιγούρας θεάτρου Σκιών

20:45-21:30-Χορευτικά Μυρτιάς και Αγίου Ιωάννη.

30-10:30 -Θέατρο Σκιών του γνωστού Καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πλέσσα.

Πέμπτη 23 Ιουλίου

19:00-Έκθεση ζωγραφικής «Θέμης Τσιρώνης»

19:00-Έκθεση φιγούρας θεάτρου Σκιών

20:45-21:30-Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου “Ο Φάρος» και οι «Χοροσταλίτες».

30-10:30 -Θέατρο Σκιών του γνωστού Καραγκιοζοπαίχτη Στέφανου Παπαγεωργίου

Παρασκευή 24 Ιουλίου

Η μεγάλη συναυλία της Κατερίνας Ντίνου

30 «Τραγούδια μόνο λαϊκά». Μουσική παράσταση με την Κατερίνα Ντίνου να ερμηνεύει τραγούδια από τους προσωπικούς της δίσκους και μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες

Προ της συναυλίας στις 21:00 θα χορέψει η εθελοντική ομάδα «Χοροσταλίτες» και θα λειτουργούν οι εκθέσεις.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Άγιο Ιωάννη Πύργου κάθε βράδυ από τις 20:45 και οι εκθέσεις (εντός του χώρου του Σχολείου ) θα είναι ανοικτές από τις 19:00 .

Ο χώρος του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Άγιο Ιωάννη Πύργου είναι περιφραγμένος, με τις αναγκαίες εισόδους – εξόδους, με 500 καθίσματα (στις απαιτούμενες εκ του νόμου αποστάσεις και θα διατίθενται μάσκες προφύλαξης και επίσης θα παρέχεται αντισηπτικό

Ελάτε στον Άγιο Ιωάννη Πύργου και θα ευχαριστηθούν τα μάτια σας, τα αυτιά σας και η ψυχή σας

Ελάτε στον Άγιο Ιωάννη Πύργου να διασκεδάσετε

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή 22,23 και 24 Ιουλίου 9 το βράδυ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τον Δήμο Πύργου τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ)στα πλαίσια του  θεσμού «Νύχτες καλοκαιριού» σε συνεργασία τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες Αγίου Ιωάννη», την Κοινότητα Αγίου Ιωάννη, του Συλλόγου «Πύργος Όλοι Μαζί» και συμμετέχουν ο «Πολιτιστικός σύλλογος Μυρτιάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου “Ο Φάρος» και η εθελοντική ομάδα «Χοροσταλίτες».

Στοιχεία για τους συμμετέχοντες Καλλιτέχνες, Χορευτικά, Καραγκιοζοπαίχτες, Εκθέσεις:

Κατερίνα Ντίνου

Η  Κατερίνα Ντίνου είναι Ελληνίδα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε  και μεγάλωσε στη Σκόπελο, που είναι ο παράδεισός της. Η Κατερίνα  ξεκίνησε να μαθαίνει μόνη της κιθάρα σε ηλικία μόλις 11 ετών. Από παιδιά  ακόμη, μαζί με τον αγαπημένο της αδερφό Γιώργο, επίσης μουσικό,  ξεκινούν τις δικές τους μικρές παραστάσεις στο νησί τους και αυτό  γίνεται σιγά σιγά τρόπος ζωής. Από τότε ήταν σίγουρη ότι η μουσική θα  παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της.

Η ευαισθησία της στον  ανθρώπινο πόνο και η αγάπη της για τη γιατρειά, την οδήγησαν στη  Φαρμακευτική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές της  εμφανίσεις, ενώ σπούδαζε. Όταν πήρε το πτυχίο της, ήρθε μια σημαντική  μουσική πρόταση από την Αθήνα. Ασυμβίβαστη και ελεύθερη, η Κατερίνα πήρε  αμέσως την απόφαση και ακολούθησε τη ζωή της, τη μουσική.

Στην πρωτεύουσα εμπλούτισε τις εμπειρίες της κάνοντας  ποιοτικές  εμφανίσεις με μύθους της ελληνικής μουσικής όπως οι Γλυκερία, Μίμης  Πλέσσας, Γιάννης Κούτρας, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Σπανός κ.α. Παράλληλα,  τελειοποίησε την τεχνική της φοιτώντας στο Ωδείο Αττικής. Έχει κάνει  επίσης εξαιρετικές συνεργασίες με τους Κώστα Μακεδόνα, Παντελή Θαλασσινό  ο οποίος τραγούδησε και στίχους της , Γιάννη Σαββιδάκη, Νίκο Ζιώγαλα,  Θανάση Πολυκανδριώτη κ.α.

Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος ήρθε το 2002, με τίτλο «Φως Αυγούστου». Ένας δίσκος που επέδρασε πάνω της ψυχισμικά. Τραγούδια του Φίλιππου Περιστέρη σε στίχους των Χρίστου Ξένου, Πάνου Παπαγιαννόπουλου και της ίδιας.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε CD Single το «Σ’ αναζητώ» σε διασκευή  του Γιώργου Αλουπογιάννη, μαζί με το τραγούδι «Στ’ ανοιχτά της ψυχής».  Και τα δύο αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και το  κοινό. Ιδίως το «Σ’ αναζητώ» αποθεώθηκε με την ερμηνεία της Κατερίνας.

Το 2004 κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της με τίτλο «Σε  όνειρο ζω», όπου ο Γιάννης Σπανός της εμπιστεύτηκε τέσσερα καινούρια  τραγούδια του. Ο δίσκος εμπεριέχει και τα ντουέτα «Νίκος & Κατερίνα»  με το Νίκο Ζιώγαλα και «Χωρισμός» με το Γιώργο Αλουπογιάννη.

Για ένα χρονικό διάστημα η Κατερίνα απουσίασε από το χώρο της μουσικής  για προσωπικούς λόγους . Επανήλθε το 2013 με το δίσκο «Σε λίγο ξημερώνει» , σε συνθέσεις του Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους των Σμαρώ Παπαδοπούλου, Ανθούλας Αθανασιάδου και της ίδιας της Κατερίνας. .

Ο πέμπτος της δίσκος με τίτλο ” 4 ” κυκλοφορεί το  2016, όπου ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας  ενορχηστρώνει 12 τραγούδια του και συνοδεύει τη φωνή της Κατερίνας,  παίζοντας πιάνο. Η σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών έφερε ως καρπό το  ολοκαίνουριο τραγούδι «Άλλαξα», με μουσική Πλέσσα και στίχους της  Κατερίνας.

Τον Ιούνιο του 2017 κυκλοφόρησε το  “Έλα να με βρεις”, μια εξ  ολοκλήρου δική της δημιουργία σε στίχους και μουσική . Η ενορχήστρωση  είναι του Αντώνη Μιτζέλου με τον οποίο  συνεργάστηκε και επί σκηνής. Αμέσως μετά το  ” Έλα να με βρεις”   κυκλοφόρησε η “Κυριακή γιορτή”, ένα τραγούδι σε στίχους της συγγραφέα  Άννας Γαλανού και μουσική του Γιάννη Νικολάου, με τον οποίο επίσης  συνεργάστηκε σε μουσικές σκηνές . Αργότερα  ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε “Τ΄οργανάκι” , σε στίχους της Κατερίνας και μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη.Τελευταία κυκλοφόρησαν τα τραγούδια, “Επιθυμία”, “Τραγούδια μόνο λαϊκά” και “Κάθε Σαββάτο”σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα , προπομπός της δισκογραφικής δουλειάς  “Επιθυμία” που ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει από τον Μετρονόμο.

Η Κατερίνα κάνει live εμφανίσεις σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές, όπου με  τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδική ερμηνεία της και την επιβλητική  σκηνική της παρουσία, ταξιδεύει αυθεντικά το κοινό στο ελληνικό  τραγούδι.

Πύργος: «Έφυγε» ζωγραφίζοντας το θάνατό του ο Θέμης Τσιρώνης ...

Θέμης Τσιρώνης

Ένας μεγάλος λαϊκός ζωγράφος στον Άγιο Ιωάννη Πύργου

Ο Θέμης Τσιρώνης ήταν ένας άνθρωπος του πνεύματος, βαθιά μορφωμένος και διανοούμενος.

Πλούσιο και μοναδικό έργο

Είχε φιλοτεχνήσει και εξώφυλλα σε συλλογές τραγουδιών/δίσκων του Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρης Λάγιου  και..

Αντικομφορμιστής, μοναχικός, με ιδιαίτερη αγάπη στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, το τελευταίο διάστημα είχε σταματήσει να ζωγραφίζει και είχε επιδοθεί στο δικό του συγγραφικό έργο.

Ζούσε στον Άγιο Ιωάννη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στο πατρικό του σπίτι, χωμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση και περιτριγυρισμένο από πανύψηλα δέντρα, και πάντοτε είχε έναν καλό λόγο για όλους παρότι δεν ήταν θιασώτης των πολλών κοινωνικών συναναστροφών…

Χορευτικά

Τα χορευτικά θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας με τις αντίστοιχες παραδοσιακές φορεσιές. καθώς επίσης  θα παρουσιαστούν και λαϊκοί  χοροί.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Θέατρο Σκιών-Καραγκιόζης

Οι  εξαιρετικοί Καραγκιοζοπαίχτες Χρήστος Πλέσσας και Στέφανος Παπαγεωργίου συνεχιστής της παράδοσης, παρουσιάζουν την τέχνη του αυθεντικού Θεάτρου Σκιών Καραγκιόζη.  Μοναδικές παραστάσεις  μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από ένα παιχνίδι με σκιές, φως και χρώματα, όπου οι φιγούρες πίσω από τον μπερντέ.. και θα γελάσετε πολύ !

Έκθεση φιγούρας θεάτρου Σκιών

Ο Καραγκιόζης και όλοι οι ήρωες του

Ο Χατζηαβάτης, το Κολλητήρι (ή Σπίθας), ο Κοπρίτης (ή Σβούρας) και ο Μυριγκόγκος (ή Μπιριγκόγκος ή Μιρικόκος ή Πιτσικόκος ,η Αγλαΐα, ο  Μπάρμπα-Γιώργος, ο Σταύρακας ,ο Σιορ Διονύσιος ή Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Εβραίος, ο Βεληγκέκας,

και άλλοι επί των τοίχων της έκθεσης.

Οι χάρτινοι ήρωες  στη συλλογή φιγούρας θεάτρου σκιών .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος