FOLLOW US: facebook twitter

Πολίτες στο έλεος του χιονιά και του «επιτελικού κράτους»

Ημερομηνία: 17-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Χάος με χιλιάδες νοικοκυριά σε Αττική και Εύβοια βυθισμένα στο σκοτάδι για πολλές ώρες, κάποια μάλιστα για πάνω δύο 24ωρα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπως και δεκάδες χωριά στην Εύβοια, αλλά και τρεις νεκρούς αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», που απέδειξε ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» είναι μόνο στα λόγια…

Στην Εύβοια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας κάλεσε σε βοήθεια αλλά ήταν αποκλεισμένος και όταν πήγαν σε αυτόν ήταν πια αργά και ο άλλος σύμφωνα με πληροφορίες χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη αναπνοής αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων διακοπών ρεύματος.

Τη ζωή του έχασε κι ένας 56ρονος κτηνοτρόφος σε ορεινή τοποθεσία του χωριού Καμινάκι στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Περίπου 25 χωριά στην Εύβοια περνούν τρίτο βράδυ χωρίς ρεύμα, κάποια και χωρίς νερό. Η ίδια κατάσταση και σε 29 περιοχές της Αττικής, όπου μέχρι αυτή την ώρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τις βλάβες, γι’ αυτό και τελικά ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού ώστε να γίνει πρώτα διάνοιξη  των δρόμων και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων από τα καλώδια της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στην Αττική, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανο, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσο, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκά, Σαλαμίνα, Αυλώνα, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Πρόσκαιρες διακοπές έγιναν πάντως και σε άλλες περιοχές όπως στους Αμπελοκήπους του δήμου Αθηναίων.

Προβλήματα καταγράφονται και στην υδροδότηση.

Απέναντι στην ταλαιπωρία την οποία βιώνουν μέχρι την ώρα τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και ο ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ενώ για άλλη μια φορά κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν.
Οι απανωτές συσκέψεις και οι διαβεβαιώσεις, μεταξύ άλλων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος ή ότι οι εθνικές οδοί θα μείνουν ανοιχτοί κατέληξαν τελικά σε άλλο ένα «φιάσκο» στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας αλλά και σε αναβολή χιλιάδων εμβολιασμών που ήταν προγραμματισμένοι στην Αττική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τελικά επιστρατεύθηκαν βαρέα οχήματα του στρατού και στρατιώτες για να βοηθήσουν κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου Αττικής, που για τρίτο βράδυ έμεινε χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Ακινητοποιημένα μέσα μεταφοράς

Με την Αττική να «ξυπνά» στα λευκά, από νωρίς το πρωί καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες.  Η πρωτεύουσα έμεινε χωρίς λεωφορεία  και τρόλεϊ, με εξαίρεση κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στον Ηλεκτρικό, στο μετρό στη γραμμή προς Αεροδρόμιο όπου τα δρομολόγια γίνονταν για ώρες έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, αλλά και στο Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με βραδινή ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ όσα δρομολόγια επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν θα ξεκινήσουν μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Δείτε αναλυτικά την τελευταία ενημέρωση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άλλη μια φορά να σηκώσει μεγάλο βάρος της επίλυσης των προβλημάτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι το απόγευμα σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Από αυτές τις κλήσεις οι 1.490 ήταν στην Αττική από χτες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι σήμερα το απόγευμα. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν:

– 1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων
– 123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
– 101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
– 25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

«Κομμένη» στα δύο η χώρα

Διόδια ΑφιδνώνΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για δεύτερο 24ωρο έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, με απόφαση της κυβέρνησης που επικαλέστηκε πάλι την κακοκαιρία.

Ενώ, λοιπόν υποτίθεται θα άνοιγε για κάποιες ώρες σήμερα, τελικά έγινε γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα από τη Γέφυρα Καλυφτάκη έως τα όρια με το Νομό Βοιωτίας θα επιτραπεί από τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί

Η κακοκαιρία προκάλεσε αλλαγές και στην εκστρατεία του εμβολιασμού στην Αττική. Την Τρίτη αναβλήθηκαν τα ραντεβού, ενώ το ίδιο έγινε και για όσα είχαν προγραμματιστεί το διάστημα από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ. της Τετάρτης. Οι πολίτες που έχασαν το ραντεβού τους θα ενημερωθούν προσεχώς για το πώς θα το επαναπρογραμματίσουν.

Κλειστά δικαστήρια, εισαγγελίες, σχολεία ειδικής αγωγής

Την Τρίτη δεν λειτούργησαν δικαστήρια και εισαγγελίες της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο, Τετάρτη.  Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Όσον αφορά στα σχολεία θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας όπως άλλωστε ίσχυε στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Όμως,  δεν θα λειτουργήσουν για άλλη μια μέρα για δια ζώσης μαθήματα τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος