FOLLOW US: facebook twitter

Πόλεμος δισεκατομμυρίων απλωμένων στο χορτάρι!

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βάζει η European Super League που ιδρύθηκε για να μοιράσει δισεκατομμύρια στις συμμετέχουσες ομάδες. Πρωτεργάτης σε αυτή τη νέα Λίγκα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μαζί με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ. Πέρα από τη «βασίλισσα», από την Ισπανία συμμετέχουν οι Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, από την Αγγλία οι προαναφερθείσες μαζί με Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, ενώ από Ιταλία οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «12», η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, JP Morgan, αναλαμβάνει το ρόλο του αρχικού βασικού χρηματοδότη με ένα ποσό της τάξης των 4.000.000.000 ευρώ. Στο χορό των δισεκατομμυρίων μπαίνει η αμερικανικών συμφερόντων πλατφόρμα DAZN που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει έναντι ενός σοβαρού τιμήματος τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέα διοργάνωσης. Η Kye Capital, εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Αγγλία, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του project.

Ποσά που ζαλίζουν

Ως ιδρυτικό κεφάλαιο, κάθε σύλλογος καλείται να εισφέρει από 2.000.000 έως 8.000.000 ποσό που δεν θεωρείται απαγορευτικό για την οικονομική επιφάνεια των συγκεκριμένων κλαμπ. Στην ιδρυτική διακήρυξή της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το ποσό των 3.500.000.000 στα 12(+3) ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου και δεν θα είναι πάγια έσοδα καθώς αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παράγοντες.

Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο (περίπου 1.850.000.000 ευρώ το χρόνο για όλες τις ομάδες) θα αφορούν τις 15 ιδρυτικές ομάδες και όχι τις 20 που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Οι ιδρυτές της European Super League ενημέρωσαν τη FIFA και την UEFA ότι έχουν κινηθεί ήδη νομικά για να εξασφαλίσουν προστασία από τα δικαστήρια. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ομάδες της European Super League, προειδοποιούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μην σταθεί εμπόδια στα πλάνα τους.

Η FIFA και η UEFA

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η UEFA έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ομάδες που εξετάζουν να δημιουργήσουν την κλειστή λίγκα. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσεφέριν, ξεκαθάρισε πως όσοι ποδοσφαιριστές λάβουν μέρος στην νέα διοργάνωση δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στο Euro και το Μουντιάλ με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους. «Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ και το Euro με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους» ανέφερε ο Τσεφέριν και πρόσθεσε: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την ανοησία. Η UEFA και ο ποδοσφαιρικός κόσμος εναντιωνόμαστε σε μια κίνηση ντροπιαστική με απώτερο σκοπό το συμφέρον των ομάδων που διακατέχονται από απληστία και τίποτα άλλο».

Η FIFA κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο» απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας».

Πολιτικές παρεμβάσεις

Tο βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησαν το σχέδιο των «12» κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε στο Twitter την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά. «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί για τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που θέλουν σοβαρούς δεσμούς με ό,τι υποστηρίζουν οι ενώσεις: εθνικά πρωταθλήματα, προώθηση και υποβιβασμό και υποστήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε βάθος» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς. Και το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε λέγοντας «η προστασία των συμφερόντων των λίγων» κορυφαίων συλλόγων αντιβαίνει στις αξίες του συνόλου».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος