FOLLOW US: facebook twitter

«Πόλεμος» ανακοινώσεων στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ημερομηνία: 18-09-2020 | Συντάκτης:

«Πόλεμος» μέσω γραπτών ανακοινώσεων ξέσπασε στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ανάμεσα στον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάκη Δημητρουλόπουλο. Η αρχή έγινε με τη καταγγελία του κ.Δημητρουλοπουλου για αδιαφανείς διαδικασίες στο Δήμο, με τον κ. Μπαλιούκο να του απαντά ότι επιχειρεί κατά καιρούς να κάνει αισθητή την παρουσία του με διάφορα θέματα τα οποία ούτε γνωρίζει αλλά ούτε και φροντίζει να ενημερωθεί πριν για αυτά, καταλογίζοντάς του παλαιοκομματικές πρακτικές.

Δείτε την ανακοίνωση του κ. Δημητρουλόπουλου:

«Όταν ένα χρόνο πριν ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, από την θέση της αντιπολίτευσης, δεν είχαμε φανταστεί την ακριβή εικόνα που υπάρχει στο Δήμο μας. Σήμερα ένα χρόνο μετά, βιώνοντας την πραγματική κατάσταση, διαπιστώνουμε την ρεαλιστική πραγματικότητα. Η εικόνα η οποία, εκ μέρους της ίδιας πολυετούς δημοτικής αρχής, παρουσιάζεται επικοινωνιακά προς τα έξω, είναι εντελώς επίπλαστη και εικονική.

Πρόσφατα κληθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνουμε τον απολογισμό – ισολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2018.                      Κανονικά σε ένα νοικοκυρεμένο Δήμο θα έπρεπε να έχει κλείσει το έτος 2018 και να είχαμε ως θέμα το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2019.                                  Ποιος άραγε είναι ο λόγος που καθυστέρησε ένα χρόνο να συζητηθεί ο απολογισμός του 2018 ?

Μελετώντας έστω τα στοιχεία του 2018 εύκολα διαπιστώνουμε ότι η προχειρότητα και η αδιαφάνεια κυριαρχούν παντού.

Ερωτηματικά για την υπεύθυνη και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μεγάλη αταξία.

Παρ’ ότι κάποιους τους συμφέρει να καλλιεργούν ότι υπάρχει νοικοκύρεμα στον Δήμο, δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος, χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικά έργα εκεί που πονάει ο τόπος μας. Στις δε προμήθειες που κάνει ο Δήμος δεν δίνει αναφορά κανένας που πηγαίνουν και δυστυχώς δεν περίμενα να αντικρύσω μια τέτοια κατάσταση.

Προμήθειες χιλιάδων ευρώ είναι άγνωστο που κατευθύνονται, αφού δεν υπάρχει αποθήκη καταγραφής των υλικών του Δήμου και βιβλία των εξερχομένων υλικών, όπως ο νόμος ορίζει !

Καθήκον μας ως αντιπολίτευση ήταν αναπόφευκτα η καταψήφιση των πεπραγμένων για το έτος 2018 και προειδοποιήσαμε τον Δήμαρχο και την ισχνή πλειοψηφία του, ότι δεν θα συναινέσουμε σε ωραιοποιήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επίσης διαπιστώνουμε την πολύ κακή οικονομική εικόνα του Δήμου, αφού και στο θέμα αυτό έχει περάσει έντεχνα προς τους Δημότες, ότι ο Δήμος έχει απόθεμα πολλών χρημάτων και είναι οικονομικά υγιής. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αποτελεί απλά ένα μύθο, αφού επιδίωξη της Δημοτικής αρχής είναι η συντήρηση της επίπλαστης εικόνας, της χρηστής διαχείρισης και της οικονομικής επάρκειας.

Να τονίσω επίσης ότι ζήτησα από το Δήμαρχο να δοθούν στη παράταξή μας όλα τα στοιχεία διαχείρισης του έτους αυτού όπως προβλέπεται από το νόμο και μετά σε άλλη συνεδρίαση να ψηφιστεί ο απολογισμός του Δήμου. Όταν άκουσε την πρότασή μου αυτή ο Δήμαρχος πανικόβλητος με την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να την θέσουν σε ψηφοφορία, όπως όφειλαν, εγκατέλειψαν τη θέση τους και εξήλθαν της αιθούσης για να ρωτήσουν, δήθεν, το Υπουργείο, εν αγνοία του σώματος τι να κάνουν. Η πρότασή  μου, στη συνέχεια μετά την επάνοδο τους στην αίθουσα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία για να δοθούν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και ο απολογισμός ψηφίστηκε οριακά από την πλειοψηφία χωρίς το σώμα να έχει τις στοιχειώδεις ενημερώσεις επ’ αυτού.

Μπορεί ο Δήμαρχος να λειτουργεί με εγωκεντρικούς και τυφλούς κανόνες όμως διευκρινίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι το δικαίωμα μας να λάβουμε γνώση των παραστατικών στοιχείων των δαπανών του Δήμου το έχει εξασφαλίσει ο νομοθέτης και ουδείς έχει το δικαίωμα να μας το στερήσει.

Τέλος διευκρινίζουμε ότι επανάληψη τέτοιας άρνησης επί του θέματος αυτού, με εκβιαστικά διλλήματα προς το Δ.Σ. ή επί άλλων θεμάτων παραβιάσεις κανόνων που προβλέπονται από τον Δημοτικό κώδικα, το λόγο θα τον έχουν οι αρμόδιοι.

Εμείς θα αντιπολιτευτούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, θα τονίζουμε τα κακώς κείμενα και με επεξεργασμένες προτάσεις θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σχεδόν 50 % των Δημοτών που  μας τίμησε με την ψήφο του.

Οι Δημότες συνολικά, ανεξάρτητα αν μας ψήφισαν ή όχι, θα διαπιστώσουν ότι ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας, με εποικοδομητική  αντιπολίτευση.

Η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος πλέον πρέπει να αλλάξει ρότα και να συνειδητοποιήσουν ότι θα δίνουν λογαριασμό. ¨Ότι ήξεραν μέχρι τώρα θα πρέπει να το ξεχάσουν. Πιστεύουμε ότι έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται, αλλά θα το αντιληφθούν καλύτερα στην πορεία του χρόνου».

Η απάντηση Μπαλιούκου

Δείτε την απάντηση του κ.Μπαλιούκου

Ο κ. Δημητρουλόπουλος επιχειρεί κατά καιρούς να κάνει αισθητή την παρουσία του με διάφορα θέματα τα οποία ούτε γνωρίζει αλλά ούτε και φροντίζει να ενημερωθεί πριν για αυτά.

Δεν τον κάλυψε η συζήτηση για τον Οικονομικό Απολογισμό του Δήμου μας έτους 2018, άρχισε λοιπόν τα παιχνίδια (που τον χαρακτηρίζουν), στην κορυφαία πράξη έγκρισης του Απολογισμού στην συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου  που γίνεται με βάση τον Νόμο, παρουσία του Ορκωτού Λογιστή και των Οικονομικών μας Υπηρεσιών, που φέρνουν και το βάρος ενημέρωσης των Δημοτικών μας Συμβούλων.

  • Απορεί ο κ. Δημητρουλόπουλος γιατί ψηφίζεται τώρα ο Οικονομικός Απολογισμός, ενώ έχει στα χέρια του την Έκθεση Ελέγχου των Ορκωτών, που έφθασε στο Δήμο μας στις 30/12/2019.

Δεν μπορούσε, φίλε Τάκη, να γίνει απολογισμός χωρίς την Έκθεση των Ορκωτών!…

Προσποιείται ότι δεν θυμάται ότι το 2019 ήταν έτος εκλογικό που έως 31/08/2019 οι Δημοτικές Αρχές ήταν υπό ανανέωση και στο υπόλοιπο διάστημα τα νέα όργανα και πρόσωπα προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο τους.

Ξεχνά ότι η χώρα έως και Ιούλιο κινιόταν με το φόβο της πανδημίας και δεν θέλαμε αυτή η κορυφαία διαχειριστική διαδικασία να εγκριθεί ή να απορριφθεί δια περιφοράς.

Για ποιο λόγο εμφανίζεται στο Τύπο με δημοσίευμα; Τι θέλει να πει ακριβώς;

  • Ισχυρίζεται ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία να διαμορφώσει άποψη, εδώ κάποιους προσπαθεί να κοροϊδέψει (πάντως όχι εμένα), μπορεί να ήμουν ευγενικός απέναντί του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πρέπει να παρουσιάσω τα στοιχεία, όπως έχουν καταγραφεί στα κείμενα του Δήμου μας.
  • Στις 11/9/2019 με αριθμ. πρωτ. 9096/11-9-2019 έλαβε μετά από αίτησή του στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας τον Προϋπολογισμό του Έτους 2018 με όλες τις αναμορφώσεις που είχαν γίνει, Απολογισμούς – Ισολογισμούς – αποτελέσματα χρήσεως των ετών 2014, 2015, 2016, 2017 και για το 2018 που δεν είχαμε ψηφίσει Απολογισμό, όλες τις οικονομικές καταστάσεις που αφορούσαν το έτος.
  • Στις 13/12/2019 λαμβάνει από το Δήμο πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία μετέχει ο ίδιος και ένας ακόμη Σύμβουλος εκπροσωπώντας τη παράταξή τους με θέμα: «ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018».
  • Η πρόσκληση συνοδευόταν με όλες τις οικονομικές καταστάσεις και άλλα κείμενα τα οποία βοηθούν τους Συμβούλους να κατανοήσουν το θέμα.
  • Στις 19/12/2019 ακολουθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία παρευρίσκονται όπως προανέφερα, ο ίδιος και ένα μέλος της παράταξής του, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, συμμετείχαν σε αυτή, ψήφισαν, δεν μας ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία, φάνηκαν ενημερωμένοι!
  • Με κατηγορεί για τον τρόπο διαχείρισης, για αδιαφανείς διαδικασίες, ποιόν;… τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων; έλεος!…
  • Δεν το έπεισε ο Ορκωτός; δεν τον έπεισε το χρηματικό υπόλοιπο; δεν τον έπεισε η εικόνα μας στην αγορά; Βέβαια είχε άλλα πρότυπα σαν αυτά που κατά κόρον αξιοποιούσε όταν ήταν Νομάρχης… (κτίριο Ανόβερου, Ηλειακή κοκ).

Κύριε Δημητρουλόπουλε, ο κόσμος πάει μπροστά, δεν μπορείτε να πορευθείτε με όρους δεκαετίας ’80. Η αγάπη για την περιοχή αποδεικνύεται με συμμετοχή, με προτάσεις και όχι με μιζέρια, ψέματα και υποκρισία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος