FOLLOW US: facebook twitter

Ποιος κερδίζει από τη ζαριά της Φώφης: Μια πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου από τη Φώφη Γεννηματά

Ημερομηνία: 04-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Απολύτως αιφνιδιαστική, ιδιαίτερα μεγάλου ρίσκου και υψηλού συμβολισμού αλλά και προπομπός εξελίξεων στο μετεκλογικό εσωκομματικό τοπίο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά τον Γιώργο Καμίνη.

Τριπλός προβληματισμός

Η επόμενη μέρα της τολμηρής και μάλλον απρόσμενης απόφασης της κ. Γεννηματά βρίσκει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα στελέχη και τον κόσμο του διχασμένους και έντονα προβληματισμένους για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, για τη σκοπιμότητα και την πολιτική ορθότητα αυτής της επιλογής της κ. Γεννηματά που εκδηλώθηκε μία ημέρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Δεύτερον, για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που θα έχει στο εκλογικό σώμα και, τρίτον, για το ότι –είτε κανείς συμφωνεί είτε διαφωνεί– προκαλεί αναμφισβήτητα πλήγμα στην ενότητα της παράταξης, δημιουργώντας νέο κύκλο εσωστρέφειας σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία δείχνει να τονώνει τα αρχηγικά χαρακτηριστικά της Φ. Γεννηματά, δεν παύει πάντως να φανερώνει την ανησυχία της για τις μελλοντικές εξελίξεις στο κόμμα του οποίου ηγείται. Αναμφισβήτητα, είναι μια πρωτοβουλία με την οποία διαχωρίζει τη θέση της από τον κ. Βενιζέλο και τη φανατικά αντιΣΥΡΙΖΑ θεωρία του, που ισοδυναμούσε με μετεκλογική κυβερνητική προσκόλληση στο άρμα της Ν.Δ. Φαίνεται, δε, να ποντάρει στην πιθανότητα η Ν.Δ. να πετύχει την αυτοδυναμία και άρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα χρειαστεί να μπει σε συζητήσεις συμπόρευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητος στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επίσης, με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να απευθυνθεί στους απογοητευμένους κεντροαριστερούς εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. που διεκδικούνται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο ενισχύει αυτή τη στρατηγική. Τόσο διότι μπορεί να διατείνεται ότι τέθηκε εκτός ένα πρόσωπο που συμβόλιζε τη μονομέτωπη αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική όσο και διότι αποδυναμώνεται η προοπτική συγκυβέρνησης με τη Δεξιά. Αντιφατικό είναι, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο βασικός αντίπαλος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και από τις αντιδράσεις της Κουμουνδούρου και κορυφαίων στελεχών της, η εξέλιξη φαίνεται να τους έχει θορυβήσει…

Από την άλλη πλευρά, και καθώς το εκλογικό ακροατήριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατηρεί πλέον πολύ έντονα αισθήματα κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ενέργεια αυτή της κ. Γεννηματά μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι και δεν αποκλείεται να της γυρίσει μπούμερανγκ, ιδίως αν υπάρξουν εκλογικές απώλειες υπέρ της Ν.Δ. Hδη από προχθές έχει ξεκινήσει κύμα αποχωρήσεων…

Αναφορικά με το εσωκομματικό σκηνικό, είναι βέβαιο ότι αναβιώνει η σύγκρουση εκσυγχρονιστών – παπανδρεϊκών. Μια ματιά στις παρεμβάσεις των στελεχών της κάθε πτέρυγας είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτή αυτή η διαπίστωση, με τους εκσυγχρονιστές να δηλώνουν απογοήτευση και τους παπανδρεϊκούς, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα και πολύ βασική πτυχή αφορά την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Κεντροαριστερά μετά τις εκλογές. Στην εκδοχή που η επιλογή της επιβραβευθεί στην κάλπη, η κ. Γεννηματά θα βγει ισχυροποιημένη. Εφόσον, όμως, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πέσει κάτω από το 7,7% των ευρωεκλογών, τότε θα αρχίσουν οι γκρίνιες και η αμφισβήτηση. Ωστόσο, το σκηνικό θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο για εκείνη, καθώς θα έχουν «εξουδετερωθεί» πολιτικά, φωνές όπως του κ. Βενιζέλου ή άλλων εσωκομματικών αντιπάλων. Συν τοις άλλοις, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα επιστρατευτεί σίγουρα το αφήγημα της εσωκομματικής υπονόμευσης, ως δικαιολογία για μια κακή εκλογική επίδοση.

Το παρασκήνιο

Το ραντεβού των δύο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και η κατάληξή του γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Οπως πληροφορήθηκε η «Εφ.Συν.», η διάρκεια της συνάντησης ήταν εξαιρετικά σύντομη, ενδεικτικό της άσχημης τροπής που έλαβε, ενώ για τις αποφάσεις της κ. Γεννηματά ήταν ενήμερα ελάχιστα άτομα. Ακολούθησαν ανακοινώσεις και διαρροές από την κάθε πλευρά, με αιχμές, υπονοούμενα, προειδοποιήσεις και βέλη.

Σύμφωνα με ηγετικούς κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, η επιλογή του Γιώργου Καμίνη –και όχι του Ευάγγελου Βενιζέλου– ως επικεφαλής της λίστας Επικρατείας έγινε, προκειμένου να σηματοδοτήσει πολιτικά τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα, ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. «Πρόκειται για μια απόφαση», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές και να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγούσαν, εκτιμώντας ότι η επιλογή Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό τον στόχο.

Επικρατείας ή τίποτα…

Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωναν ότι, στην προχθεσινή συνάντηση που είχε μαζί του στη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά τού ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία, ωστόσο, όπως υποστήριζαν, «η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν “πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα”». Και με νόημα κατέληγαν ότι «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κ. Γεννηματά επανήλθε χθες μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος φανερώνοντας τη λύπη της για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια, «ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά». Μάλιστα, αποκάλυψε –έπειτα από ερώτηση που δέχτηκε– ότι η πρότασή της προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν να είναι υποψήφιος με σταυρό σε όποια περιφέρεια ήθελε, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε απορρίψει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος