FOLLOW US: facebook twitter

Ποινική δίωξη σε γιατρούς από την Ηλεία για την υπόθεση Νοβάρτις!

Ημερομηνία: 30-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
Τουλάχιστον τρεις από την Αμαλιάδα και ένας από τον Πύργο κατηγορούνται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας την περίοδο 2006-2010

Τουλάχιστον τέσσερις γιατροί από την Ηλεία εμπλέκονται στην υπόθεση Νοβάρτις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», καθώς φέρονται να έλαβαν «μίζα» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας. Εις βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι εξ αυτών να κατηγορούνται και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμπλέκονται τουλάχιστον ένας γιατρός από τον Πύργο και τρεις γιατροί από την Αμαλιάδα, ένας εκ των οποίων ανήκε στο δυναμικό της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας την περίοδο 2006-2010. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έλαβε το ποσό των 29.715 ευρώ ως «μίζα». Έτερος γιατρός, που διατηρεί δικό του ιδιωτικό ιατρείο, κατηγορείται ότι έλαβε 17.900 ευρώ περίπου, ενώ η τρίτη περίπτωση αφορά γιατρό που ήταν συμβεβλημένος με το ΙΚΑ και κατηγορείται ότι έλαβε μίζα 31.500 ευρώ.

Μέχρι τώρα έχει ασκηθεί δίωξη σε περίπου 200-250 γιατρούς για μίζες από τη Νοβάρτις, οι οποίες φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ. Κάποιοι έχουν ήδη κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.

Συνολικά εμπλέκονται περίπου 4.500 γιατροί από την Ελλάδα, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία, όπως αναφέρει το virus.gr και πλέον μένει  να αποδειχτεί αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

Σκάνδαλο Novartis: Αποκαλύφθηκαν οι πρώτοι γιατροί που πήραν απευθείας μίζες | ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Το 70% των εμπλεκομένων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, που παλαιότερα είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ ή μόνιμοι ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι στην πορεία επέλεξαν να κλείσουν το ιατρείο τους και δέχθηκαν να ενταχθούν στα λεγόμενα ΠΕΔΥ.

Όπως καταγγέλλεται το σκάνδαλο Νοβάρτις περιελάμβανε απευθείας πληρωμές γιατρών, επιστημονικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, δώρα και εξυπηρετήσεις με εμπλεκόμενους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να εξασφαλίζουν την προώθηση των φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τον υγειονομικό κλάδο βρίσκονται νευρολόγοι, διαβητολόγοι, ψυχίατροι και γιατροί πολλών άλλων ειδικοτήτων που πληρώνονταν αδρά για να προωθούν κυρίως καινοτόμα και ακριβά φάρμακα. Βέβαια, πολλοί γιατροί οι οποίοι συμμετείχαν στο “πάρτι” με τις μίζες δεν δείχνουν να ανησυχούν, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα παραγράφεται.

Υπενθυμίζεται τον Ιούνιο του 2020, επήλθε συμβιβασμός της ελβετικής εταιρείας με την αμερικανική δικαιοσύνη για παραβιάσεις της νομοθεσίας FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) από ενέργειες της Novartis και στην Ελλάδα. Η Novartis δέχθηκε να καταβάλει συνολικά 347 εκατ. δολάρια, το οποίο σε ποσοστό 70% αφορά παράνομες πράξεις στην Ελλάδα (άλλες χώρες ήταν το Βιετνάμ και η Νότιος Κορέα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος