FOLLOW US: facebook twitter

Νομική επάρκεια και μαχητικό πνεύμα – Ποια είναι η αρεοπαγίτης Δ. Μπιτζούνη από τη Ζαχάρω

Ημερομηνία: 06-07-2020 | Συντάκτης:

Σε μερίδα του παραδοσιακά ανδροκρατούμενου ελληνικού ποδοσφαίρου κυριαρχούν στερεότυπα και προκαταλήψεις, για αυτό και η είδηση ότι η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη από τη Ζαχάρω αναλαμβάνει πρόεδρος του Ανωτάτου Διαιτητικού Δικαστηρίου του Ποδοσφαίρου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αυτό που αγνοούν όμως οι περισσότεροι, είναι ότι πίσω από την ευγενική φυσιογνωμία της Διονυσίας Μπιτζούνη κρύβεται μια δικαστής αδέκαστη, με σπάνια νομική επάρκεια και μαχητικό πνεύμα από την εποχή που τα στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία ήταν πολύ πιο συντηρητικά και αναχρονιστικά.

Η Διονυσία Μπιτζούνη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διορίστηκε στον δικαστικό κλάδο το 1981 ύστερα από επιτυχή διαγωνισμό ως ασκούμενη δικηγόρος. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Ευρωπαϊκών σπουδών «AlcidedeGasperi» και στη Σχολή εξειδίκευσης στην Δικαστική και Δικηγορική Επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «LaSapienza» και μιλάει Ιταλικά (πολύ καλά) και Αγγλικά (καλά). Από το 2015 είναι Αρεοπαγίτης, είναι τακτικό μέλος του 5μελούς Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων (2019 -2020) και μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (2020 και 2021)

Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε σημαντικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα νομικών θεμάτων που άπτονται του δημοσίου βίου. Για όσους εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνώση της επί των αθλητικών θεμάτων, έχει συμετάσχει στο Συνέδριο «L’ EUROPADEGLISTRANIERI» («Η Ευρώπη των Αλλοδαπών» – Τορίνο Ιταλίας, 1991), που οργάνωσε η MEDEL, με θέμα εισήγησης «Είσοδος, Παραμονή και Όροι εργασίας των αλλοδαπών που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», δημοσιευμένη σε εκδοθέν από τον εκδοτικό οίκο Quadernidi “QuestioneGiustizia” βιβλίο σελ. 111-113), στο 4ο Διεθνές Συνέδριο «INFORMATICAEREGOLAMENTAZIONIGIURIDICHE» στη Ρώμη 1988.05.16-21) με θέμα εισήγησης «INFORMATICAEDIRITTOSPORTIVO» («Πληροφορική και Δίκαιο των Αθλημάτων») και στο Συνέδριο «SPORTEVIOLENZA» που οργάνωσε (1987.05.05) στο Ολίμπικο της Ρώμης η U.D.E.S.S.A. (Ένωση Ευρωπαίων Γυναικών Διακεκριμένων σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες, της οποίας διετέλεσα μέλος) με θέμα εισήγησης «Αδικήματα διαπραχθέντα στον αθλητικό τομέα – Διάρθρωση της αθλητικής Ελληνικής δικαιοσύνης – Η εμπειρία ενός εν ενεργεία δικαστού – Λύσεις», που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και στον ιταλικό Τύπο.

Επίσης, μερικά από τα συνέδρια στα οποία έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια είναι τα εξής:

  • Διεθνές Συνέδριο [Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, μέλος της Magistratseuropéenspourladémocratieetleslibertés (MEDEL)], με θέμα «ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», ως συντονίστρια της συνεδρίασης με θέμα «Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για τη λιτότητα και τα κοινωνικά δικαιώματα ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου» (Αθήνα – Αίθουσα της Γερουσίας Βουλή των Ελλήνων, 2019.03.16).
  • Επιστημονική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς με θέμα «Παράνομες προσλήψεις-εκφάνσεις ποινικού και διοικητικού καταλογισμού» (Πειραιάς, 2019.01.28) με θέμα εισήγησης «Η ποινική αντιμετώπιση των πλαστών πτυχίων»
  • Συνέδριο με θέμα «το δικαίωμα υπερασπίσεως στην ποινική Δίκη» που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (Πάτρα, 2016.04.15) με θέμα εισήγησης «Διαχείριση της ποινικής δίκης χωρίς νομοθετική παρέμβαση». (Δημοσιευμένη σε εκδοθέν από τη Νομική Βιβλιοθήκη βιβλίο σελ. 341-348)
  • Διεθνές Συνέδριο «ON THE DEVELOPMENT AND PROTECTION OF THE ENVIRONMENT» (Καζακστάν, Almati – 1999 Ιούλιος) με θέμα εισήγησης «Αντιμετώπιση Οικολογικών Προβλημάτων από τον Έλληνα Δικαστή».

Η Διονυσία Μπιτζούνη είναι ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων δικαστικών λειτουργών για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες» (μέλος MEDEL) και από το 2019 πρόεδρός της.  Επίσης είναι μέλος της επιτροπής τροποποίησης του καταστατικού της «Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων» (1981) , επίτιμο μέλος του ClubUnesco  Δωδεκανήσου και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Γυναικών Διακεκριμένων σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες (UDESSA). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διονυσία  Μπιτζούνη το 2018 είχε διενεργήσειΠειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του αθλητικού δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη με εντολή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και Γενικής Επιθεωρήτριας Δικαστηρίων Χρυσούλας Παρασκευά, για την αμφιλεγόμενη απόφαση σχετικά με τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού που δεν έγινε ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος