FOLLOW US: facebook twitter

Ποδοσφαιρική ομάδα Γλύφας: Κι όμως είχε ομάδα την δεκαετία του ’70, με το όνομα «Ιωνικός»

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Γράφει ο Νίκος Αντ. Δεμερτζής

Είχε η Γλύφα ποδοσφαιρική ομάδα; Και όμως κάποτε είχε. Όχι επίσημα με την έννοια της συμμετοχής σε πρωτάθλημα της Ηλείας, αλλά ανεπίσημα και οφειλόταν στην αγάπη πολλών νεολαίων του χωριού για το ποδόσφαιρο. Αυτό οδήγησε κατά καιρούς στη δημιουργία ποδοσφαιρικών σχημάτων (ομάδων) από τη δεκαετία του 1970. Είχε μάλιστα και όνομα: “Ιωνικός” με ωμέγα για να δείχνει την προσφυγική καταγωγή των κατοίκων και να τιμήσει τη γη της Ιωνίας. Γήπεδο όμως δεν υπήρχε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε από πολύ παλιά (δεκαετία του 1960) την σημερινή πλατεία που τότε ήταν μια μεγάλη αλάνα. Ιστορικά θα μείνουν τα ματς που δίναμε, όταν χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και παίζαμε μέχρι αργά και σταματούσαμε μόνο όταν το τόπι (οι κανονικές μπάλες εμφανίστηκαν αργότερα) «έσπαζε» ή είχε σκοτεινιάσει τόσο που δεν γινόταν ορατό. Όταν όμως εμφανίστηκαν οι κανονικές μπάλες ποδοσφαίρου και η ανάγκη η ομάδα να παίξει με τις αντίστοιχες των διπλανών χωριών, διαπιστώθηκε ότι η αλάνα της πλατείας δεν ήταν επαρκής και δημιουργήθηκαν αυτοσχέδια γήπεδα σε χωράφια (π.χ. του Κυπριώτη) που δεν καλλιεργούντο.

Σε κάποια στιγμή η Γλύφα απέκτησε γήπεδο σε παραθαλάσσιο οικόπεδο δίπλα στο θερινό κινηματογράφο του Γαριού και έδινε εκεί τους εντός έδρας αγώνες της. Τους εκτός έδρας αγώνες βέβαια τους έδινε σε γήπεδα διπλανών χωριών (Βρανά, Βαρθολομιό, Μυρσίνη κλπ.). Η μεγαλύτερη ικανοποίηση βέβαια ήταν όταν μας παραχωρούσαν το γήπεδο της κατασκήνωσης του Ιονικού χωριού (βλ. φωτογραφία), που ήταν ένα κανονικό γήπεδο και παίζαμε εκεί, είτε με τα «αμερικανάκια» όπως τα λέγαμε (τα οποία κερδίζαμε πάντα) είτε με άλλες ομάδες διπλανών χωριών (που άλλοτε κερδίζαμε και άλλοτε χάναμε (Λυγιά, Κάστρο κλπ.).

Μετά το 2000 η ποδοσφαιρική ομάδα της Γλύφας έπαυσε να υπάρχει. Η κατασκευή γηπέδου στη Λυγιά, δίπλα στον υδατόπυργο οδήγησε στην από κοινού δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας με το διπλανό χωριό, τη Λυγιά και την κάθοδό της επίσημα πλέον στο τοπικό πρωτάθλημα.

*Στη φωτογραφία η ομάδα ποδοσφαίρου της Γλύφας, της δεκαετίας 1980, πριν από ένα αγώνα στο γήπεδο του Ιονικού χωριού.

Από δεξιά όρθιοι: ο εκτελών χρέη προπονητή: Δημήτρης Μαυρουδής, Γιώργος Κυπριώτης, ο εκτελών χρέη Προέδρου της ομάδας: Λάκης Μαυρομάτης (Μπακα-φούκας), o παράγοντας της ομάδας: Πέτρος Θεοδώρου (Μπαλάλας), Νίκος Σιδέρης, Νίκος Δεμερτζής, Κυριάκος Παπαγεωργίου, Τσίληρας (μεταγραφή από Βαρθολομιό), Κώστας Μοραγλής.

Καθιστοί από αριστερά: Μαρίνος Τιμοθεάτος, Γιώργος Δεμερτζής, Στέλιος Γιαλαμάς, Ανδρέας Γκογκάκης, Τάκης Κυπριώτης και Κώστας Λυκογιάννης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος